Abluka

Bir ülkenin veya yaşam alanının etrafını çevirerek dışarıdan içeriye ve içeriden dışarıya çıkılmasını engellemek için yapılan bir taktiktir.

Ayrıca abluka ülkeler arası savaşlarda bir ülkeni,n diğer bir ülkeyi gemilerle çevirmesine denir. Abluka işlemini yapan ülke bu yaptırımını diğer ülkere ilan etmek zorundadır. Diğer ülkelerde eğer ablukaya alınan ülkeler ile birlikte savaşa girmemişlerse bu hükme uymak zorundadır. Örnek olarak Birinci dünya savaşında İngiltere savaştığı ülkelerden bazılarına abluka uygulamıştır.

Abluka
Abluka

Devletlerin birbirlerine karşı geniş çapta ekonomik bağımlılıkları olmasından dolayı abluka modern savaş aracı olarak etkili bir silah vazifesi görür. Genel olarak abluka yazılı olan veya olmayan uluslararası hukuk kuralları ile düzenlenir. Abluka ihlallerinde ceza olarak gemiye el konabilir fakat zarar verilemez.

Uygulama yönünden ablukaları çeşitli sınıflara ayırmak mümkündür. 18 ve 19. yy.’da yaygın olan kağıt ablukasında sadece ablukanın ilanıyla yetinilmiştir, hukuki bir işlevi yoktur. Çoğunlukla savaş zamanında başvurulana abluka (BM’nin 1990’da Irak’a karşı uyguladığı gibi) savaş olmaksızın da sözkonusu olabilir. (1962 yılında ABD’nin Küba’ya uyguladığı gibi). Ayrıca abluka Irak’a uygulandığı gibi denizden olabileceği gibi, 1948 yılında Berlin’e uygulanan abluka gibi karadan ve havadan olabilir. Ayrıca abluka Amerikan İç Savaşı esnasında Kuzey’in Güney’in limanlarını ablukaya alması sonucu savaşı sona erdiren önemli bir etken olmuştur.

Abluka, uluslararası arenada etkinliğini ve işlevselliğini korumaktadır.

“http://tr.wikipedia.org/wiki/Abluka”‘ dan yararlanılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir