Gorgoda Nedir? Kimdir?

Ağaçkakan

Ağaçkakan, ağaçların kabuklarının altında bulunan böcekleri avlamak için sivri ve sert gagasıyla ağaçları deşen, başının üst kısmında küçük bir kırmızılık olan bir kuştur. 180 kadar türü vardır. Kanca şeklindeki ayak yapıları ağaç gövdelerine sıkıca tutunmalarını ve ağaç üzerinde kolayca hareket etmelerini sağlar. Kuyruklarını kendilerine destek olarak kullanırlar. Ağaçkakanlar çok hoş görünüşlü kuşlardır. Çoğu türünün başının […]

Ağaçkakan
Ağaçkakan

Ağaçkakan, ağaçların kabuklarının altında bulunan böcekleri avlamak için sivri ve sert gagasıyla ağaçları deşen, başının üst kısmında küçük bir kırmızılık olan bir kuştur. 180 kadar türü vardır. Kanca şeklindeki ayak yapıları ağaç gövdelerine sıkıca tutunmalarını ve ağaç üzerinde kolayca hareket etmelerini sağlar. Kuyruklarını kendilerine destek olarak kullanırlar.

Ağaçkakanlar çok hoş görünüşlü kuşlardır. Çoğu türünün başının üst kısmında kırmızı tüyler vardır. Bu kuşlar havada deniz dalgası gibi bir aşağı bir yukarı şeklinde ilerlerler. Çok fazla ses çıkarmazlar.

Sert ve sivri gagalarıyla ağaç kabuklarında delikler açarlar ve içeride bulunan ağaç böceklerini uzun dilleriyle dışarıya çekerler. Bazı türlerinin dilleri tüylüdür. Bazı türlerinin ise dillerinin üzeri yapışkandır. Böylece avlamak istedikleri küçük böcekleri kolaylıkla yakalayabilirler.

Ayakları dörder parmaklıdır. İkisi öne ikisi arkaya yönelmiştir. Keskin ve çengelli tırnaklarıyla ağaç gövdelerine sımsıkı tutunur. Dik ve sivri tüylerden meydana gelen, kıvrılmayan güçlü kuyruğunu da destek olarak kullanır. Kısa sıçramalarla ve hızla ağaç gövdelerine tırmanırlar.

Renkleri çeşitli olup, boyları cinslerine göre 9 ile 50 cm arasında değişir. Çok ürkek olduklarından tenha orman, park ve bahçeleri tercih ederler. Çoğunlukla ağaçlarda gagaları ile oydukları yuvalarda barınırlar.

Eşleşme devrelerinde kuru ağaç dallarını gagalayarak çıkardıkları tik-taklarla karşı cinslerini çağırırlar. Dişileri, 2-3 adet beyaz yumurta yumurtlarlar.Erkek eş gelir ve bu yumurtaları döller. Eşler, 16-18 gün kadar sırayla kuluçkaya yatar. Yavruların bakımıyla daha çok erkek ağaçkakan ilgilenir.

Ağaçlara zarar veren tırtıl, böcek ve kurtçukları yedikleri için çok faydalı olan bu hayvanlar, ilkbaharda yeşeren ağaçların kabuklarını odun kısımlarına kadar çember şeklinde didiklerler. Bu da ağaçların kurumasına sebep olduğundan, bahçıvanlar tarafından kovalanırlar. Bu kuşların bir de ceviz, badem gibi sert kabuklu ve iri taneli meyveleri ağaçların, kabuk çatlaklarına sıkıştırıp sonra da içlerini yemek gibi adetleri de vardır.

Yazı etiketi: ,

Kategori: Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Kim ne dedi?

    1. Cok bilgi almis oldum cok Tesekurllar

    En son eklenen yazılar

    Gorgoda © 2024