Akciğer (Pulmonarius)

Akciğer (Pulmonarius)

Akciğer (Pulmonarius)

Akciğer canlıların yaşamasını sağlayan en önemli organlardan bir tanesidir. İnsanlarda ve hayvanların (omurgalı) bir çoğunda bulunan solunum organıdır. Akciğerler havada bulunan oksijen ile kanda bulunan karbondioksiti temizlerler ve kanda oksijen miktarını arttırırlar.

Akciğerleri içleri havayla dolduğu için çok hafifi ve süngerimsi yapıdadır. Herbir akciğerin ağırlığı ortalama olarak yarın kilogram civarındadır. Bu organlar solunum sırasında genişler, solunum bittikten sonra eski haline geri dönerler. Akciğerlere gereken hava soluk borusu olarak adlandırılan bir yol ile gelir. Üst göğüs boşluğunda ikiye ayrılan soluk borusunun bu ana dalları her iki akciğere doğru uzanır. Bu ana borular daha sonra tekrar bölünür ve gittikçe daralmaya ve artmaya başlar. Bu küçük hava borularını bir ağacın köküne benzetmek mümkündür. Gittikçe küçülen ve bölünen bu hava yolları alveol olarak adlandırılan kçük hava keseciklerinde son bulur. Her akciğerde ortalama 280-300 milyon civarında hava keseciği bulunmaktadır. Daha sonra kalp tarafından toplanan vücuttaki kirli kan akciğerlere gönderilir. Aynı hava boruları gibi damarlarda akciğerlere ulaştığında bölünmeye ve gittikçe küçülmeye başlar. Akciğerlerde bulunan hava keseciklerinin etrafı bu kılcal damarlar ile çevrilir. Nefes alındığında hava keseciklerine dolan oksijen, keseciklerin etrafını çevreleyen damarların içerisine geçer. Oksijenle yüklenen koyu kanın rengi açılır ve oksijenle temizlenerek kalbe gönderilir.

İnsanlarda akciğer iki kısımdan oluşmaktadır. İki kısımdan oluşan akciğerin bir bölümü göğsümüzün sağ tarafında diğer bölümü ise sol tarafındadır. Bu bölümler göğüs kafesimiz ile çevrelenmiştir. Akciğerler soluk alındığında hava ile dolar ve oksijeni diğer gazlardan ayırır.

İnsanın yanında memeli hayvanlar, kuşlar, sürüngenler ve amfibyumlar akciğerlerle solunum yapan canlılardır. Bu hayvaların akciğerleride genel itibariyle insanlarınkiyle aynı yapıdadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir