Alkolizm

Alkolizm aslında bir hastalıktır. Alkolik tanımına girsin ya da girmesin, çok içki içen herkesin vücudu bu alışkanlık nedeniyle zarar görür. Aşırı miktarda içki kullanımı karaciğerde değişikliklere yol açtığı için, çok içki içenlerin yüzde 15’inde ağır bir hastalık olan ve ölümle sonuçlanabilen siroz görülür. Alkol beyni de etkileyerek kişide genellikle saldırgan davranışlara, ayrıca düşünce ve tepkilerinin yavaşlamasına yol açar. İçkiliyken araba kullanmak bu nedenle çok tehlikelidir.

İnsanlar en az 10.000 yıldır meyveleri ve tahılları, yani şekeri ve nişastayı mayalandırarak alkol yapmayı biliyorlar. Sanayide birçok ürünün hammaddesi olan bu bileşiğin en yaygın kullanımlarından biri de alkollü içkilerdir. Birçok İslam ülkesi alkol kullanımını kesinlikle yasaklamış, ayrıca Türkiye’de ve başka ülkelerde zaman zaman içki yasağı konarak alkol alışkanlığını önlemenin çareleri aranmıştır. Bu önlemlere karşın, bugün dünyadaki alkol kullanımı yasalarla kolay kolay önlenemeyecek kadar yaygın bir alışkanlıktır.

Alkolik sözcüğü içkisiz yaşayamayan, fiziksel ya da ruhsal olarak alkole bağımlı olan kişileri tanımlamak için kullanılır. Bazı uzmanlar içki içen her on kişiden birinin alkolik olduğu görüşündedirler. Gerçekten de batı ülkelerindeki en ciddi uyuşturucu sorunu alkolizmdir.

Alkol, bilinci etkileyen bütün uyuşturucular içinde en çok kullanılanıdır. Bu madde tıp dilindeki terimiyle “yatıştırıcı” bir ilaçtır; yani, başta acı duyumu olmak üzere bütün duyumları hafifletir. Ayrıca insanların davranışlarını yönlendiren “iç denetimi” ortadan kaldırdığı için kişileri daha rahat, girgin, hatta saldırgan yapar. Düzenli olarak alkollü içki içenlerin hepsi alkole bağımlı olmaz; ama bazıları zamanla alkolsüz yapamayacak duruma gelir. Bunun nedeni, genellikle sıkıntılarından kurtulmak için alkole sığınmayı alışkanlık haline getirmeleridir. Bazı kişiler ise fiziksel olarak alkole bağımlı duruma gelir ve vücutları alkolü vazgeçilmez bir maddeymiş gibi aramaya başlar. Bu kişiler içki içmekten alıkonulduklarında, tıpkı eroin gibi güçlü uyuşturuculardan yoksun kalan uyuşturucu bağımlıları gibi hastalık belirtileri gösterirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir