Gorgoda Nedir? Kimdir?

Ambulans Sedyeleri

Sedye, hasta veya yaralı taşımaya yarayan ambulans ekipmanıdır. Her ambulansta bir ana sedye ve platformu, bir kombinasyon sedye ve bir adet sırt tahtası bulunur. Acil yardım ve yoğun bakım ambulansında bunlara ek olarak vakum sedye ve faraş sedye vardır. Sedye Platformu ve Ana Sedye Sedye platformu sedyenin rahatlıkla indirilip bindirilmesini sağlar. Aynı zamanda kötü yol […]

Sedye, hasta veya yaralı taşımaya yarayan ambulans ekipmanıdır. Her ambulansta bir ana sedye ve platformu, bir kombinasyon sedye ve bir adet sırt tahtası bulunur. Acil yardım ve yoğun bakım ambulansında bunlara ek olarak vakum sedye ve faraş sedye vardır.

ambulans tipine göre sedye sayısı
Ambulans tipine göre sedye sayısı

Sedye Platformu ve Ana Sedye
Sedye platformu sedyenin rahatlıkla indirilip bindirilmesini sağlar. Aynı zamanda kötü yol şartlarında ve sert vuruntularda hasta veya yaralının sarsılmadan taşınmasına yardım eder.
Ana sedye, ambulans içerisinde sedye platformu üzerinde sabitlenmiş bir şekilde durur. Kullanım sırasında kilit sistemi açılarak platform sayesinde ambulans dışına çıkarılır.
Kilit sisteminin nasıl açıldığı, sedyenin ambulans içerisinden nasıl çıkarıldığı, sedyenin ambulansa nasıl yüklendiği ile ilgili görevler sadece ambulans sürücüsünün değil ekibin tüm üyelerinin görevidir. Bu yüzden tüm ekip üyeleri ana sedyenin ambulanstan çıkarma ve tekrar yükleme ile ilgili becerileri mutlaka kazanmalıdır.

Faraş (scoop, kepçe) Sedye
Faraş  sedye, ambulans içerisinde genellikle, arka kapağın ön kısmına monte edilmiş olarak durur. Her nöbet devir tesliminde ve kullanımdan sonra özellikle bağlantı noktaları ve sabitleme kemerleri kontrol edilir. Faraş sedye kullanıldıktan sonra bulunduğu yere tekrar sabitlenir. Faraş sedyenin ihtiyaç halinde nasıl kullanılması gerektiği, bulunduğu ortamdan nasıl çıkarılacağı ve tekrar nasıl monte edileceği ekibin tüm üyeleri tarafından bilinmesi gerekir. Aksi durumda hasta ve yakınlarının sağlık personeline olan güven duygusu sarsılır aynı zamanda zaman kaybına bağlı olarak hasta veya yaralının hayati fonksiyonları tehlikeye girebilir.

Kombinasyon (sandalye) Sedye
Kullanılmadığı zamanlarda genellikle ambulansın sağ ya da sol panelinde ambulansa monte edilmiş ve katlanmış şekilde durur. Kombinasyon sedyenin ihtiyaç halinde nasıl kullanılması gerektiği, bulunduğu ortamdan nasıl çıkarılacağı ve tekrar nasıl monte edileceği ekibin tüm üyeleri tarafından bilinmesi gerekir. Ambulans içerisinde her zaman katlanmış ve monte edilmiş şekilde bulunması gerekir.

Vakum Sedye
Bir pompa sayesinde vakumlanarak şişirilerek yaralının vücuduna uygun şekil alır. Ambulans içerisinde vakumlanmamış halde, çantası ile birlikte istasyonda görevli tüm ekip üyelerinin yerini bildiği bir yede durur. Eğer yeri değiştirildi ise istasyon sorumlusu tarafında tüm ekip üyelerine iletilir; nöbet devir teslimi sırasında delik olup olmadığı kontrol edilir. Her kullanım sonrasında temizliği yapılarak düzenli bir şekilde çantasına yerleştirilir ve ambulanstaki yerine konur.

Sırt Tahtası
Ambulans içerisinde genellikle sağ ya da sol üst duvara monte edilmiş şekilde bulunur. Bazı ambulans tiplerinde sedye platformu altında veya özel bölmesinde yer alabilir. Her nöbet devir teslimde sağlamlığı ve her kullanım sonrası temizliği yapılarak tekrar bulunduğu yere sabitlenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Kim ne dedi?

    1. Cok bilgi almis oldum cok Tesekurllar

    En son eklenen yazılar

    Gorgoda © 2025