Anilin Boyalar

Anilin, taş kömürünün damıtılmasından çıkan katrandan elde edilen renksiz bir sıvıdır. Anilin boya bu sıvıdan kimyasal yollarla elde edilir. Anilin boyanın renklendirme gücü çok fazladır. Fakat pahalıdır. Bu nedenle yemek tuzu veya sodyumsülfatla karıştırılarak paketler içinde piyasaya sürülür. Anilin boyaların değişik renkleri vardır. Renkler numaralandırılmıştır, her numara bir rengi gösterir. Paketlerin içerisinde bulunan renk numara listesinden yararlanarak istenilen renk belirlenebilir.

Anilin boyalar içerisinde eritildikleri sıvılara göre şu türlere ayrılır.
a. Suda eriyen anilin boyalar.
b. Alkolde eriyen anilin boyalar.
c. Yağlarda eriyen anilin boyalar.
d. Ester, eter, nitrolu eriticilerde eriyen anilin boyalar.

a. Suda eriyen anilin boyalar: Piyasada su boyası olarak da anılır. Çok değişik renkleri vardır. Ayrıca birbirine karıştırarak istenilen renkler elde edilebilir. Suda eritilerek kullanılır. Bütün ağaçlarda kullanılabilir. Ağacın derinliklerine girer, boyama gücü yüksektir. Suda eriyen anilin boyaların asit etkili ve baz etkili türleri vardır.

b. Alkolde eriyen anilin boyalar: Alkolde eriyen anilin boyalara ispirtolu boyalar da denir. Eriticisi, olan ispirto çabuk buharlaştığı için, boya sıvısı kendiliğinden koyulaşır. Mobilyaların boyanmasında pek olumlu sonuç vermez. Renkli gomlak cila sıvısı ve renkli ispirtolu vernik hazırlamada yararlanılır. Değişik renkler elde etmek için suda eriyen boyalarla birbirine karıştırılamaz.

c. Yağlarda eriyen anilin boyalar: Neft yağı, terebentin, cila yağı ve mumda eritilerek kullanılır. Bu boyalardan, ağacın dokusunu örtmeden hem yağlamak hem de renklendirmek amacı ile yararlanılır.

d. Ester, eter, nitrolu sıvılarda eriyen anilin boyalar: Ester, eter, keton ve nitrolu sıvılar reçineleri ve nitroselülozu eriten gereçlerdir. Bu tür sıvılarda eriyen anilin boyalarla selülozik vernikler ve reçine vernikleri renklendirilir.

4 Responses

  1. battal ozarslan dedi ki:

    merhaba bana 1900 -1940 larda bagalit’te kullanilan bir anilin boya gerekiyor yapilmis bagalitin uzerini kirmizi kiraz renkli bayamak icin

  2. CAVİT BABAGİL dedi ki:

    klasik ot süpürge imalatcısyıım ımalatıımı cestlı renkklerde boyamayıı dusunuyorum bana yardımcıı olurmusunuz.

    renk cesıdı ve uygun fıyatı nereden bulabıılıırıım
    boyama seklnı sızın tecrubelernıze gore en ıyı nasıl yapabilirim kullanırken bulasmasınıı ve bu surtunmeden sebep kendı uzerındende fazla cıkmasını goruntusunun cabuk bozulmasını istemiyorum…SAYGILARIIMI KABUL EDİNİZ LUTFEN…

  3. ahmet duran yaşın dedi ki:

    selamlar ben tokatta yazmacılık mesleğiyle uğraşmaktayım Analin yağı nereden bulabiliirm yanıtlarsanız sevinirim. teşkekürler

  4. semiha dedi ki:

    selam anilin boyanın renk pigmentlerini nereden bulabilirim saygılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir