Araptavşanı

Araptavşanı

Araptavşanı

Kuzey Afrika’dan Orta Asya ve Çin’e kadar uzanan bölgelerdeki çöllerde ve kurak düzlüklerde yaşayan küçük kemiricilerin ortak adıdır. 25 kadar türü olan Arap tavşanlarının aslında tavşanlarla hiçbir akrabalığı yoktur. Bu kocaman gözlü, kum renginde yumuşacık kürklü ve uzun kuyruklu hayvanlar büyük olasılıkla çok iyi sıçradıkları için tavşana benzetilmiştir. Gerçekten de ancak bir fare büyüklüğünde olan araptavşanı, son derece uzun olan arka bacaklarının üzerinde 3 metre ileriye sıçrayabilir. Bu arada, genellikle ucu püsküllü olan ince uzun kuyruğuyla da gövdesini dengeler. Yiyebileceği tohumları ve böcekleri ararken ya tavşan gibi dört ayağıyla ya da kuyruğundan destek alıp arka bacakları üzerinde zıplayarak yürür.

Araptavşanı toprağın altında yaklaşık 3 metre uzunluğunda oyuklar kazar ve kavurucu çöl sıcağından korunmak için günün büyük bölümünü yuvasında uyuyarak geçirir. Yuvasının girişini çoğu zaman toprakla örter, ama tehlike anında kullanmak için ayrı bir çıkış yolu kazdığı da olur. Bazı türlerde birkaç aile büyük bir yuvada birlikte yaşar ve türlerin çoğu kış uykusuna yatar.

Genellikle yılda iki kez yavrulayan araptavşanları her seferinde ortalama üç yavru doğurur. Yavrular doğduklarında tüysüzdür ve bir süre yalnızca ön bacakları üzerinde sürüklenerek yürüyebilirler. Arka bacakları ancak sekiz haftalık olduklarında gelişir. Türkiye’nin Orta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde araptavşanlarının ü türü yaşamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir