Bant Zımpara Makinesi (Palet Zımpara)

Bant Zımpara Makinesi (Palet Zımpara)Ağaç yüzeylerinin perdah edilmesinde kullanılır. Zımparalanacak ağaç yüzeyler değişik büyüklükte ve çeşitli şekillerde olurlar. Geniş düzlem, eğmeçli kenarlar, keskin köşeler, büyük parçalar, küçük parçalar şeklinde değişik ağaç yüzeylerin perdah edilebilmesi amacı ile çeşitli zımparalama makineleri kullanılır.

Günümüzde daha çok yatay bant zımparalama makinesi kullanılmaktadır. Bant zımpara makinesinin başlıca kısımları şunlardır.

Gövde: Dökme demirden yapılmış olan gövde, makinede rahat çalışma yüksekliğini sağlar ve diğer kısımların üzerinde toplanmasına yarar.

Kasnaklar: Makine gövdesi üzerinde bilyeli yataklarda çalışan iki adet kasnak vardır. Dönme hareketini motordan alan kasnak sabit, diğeri gerdirme düzenlidir. Zımpara bandı bu iki kasnak etrafında ve normal gerdirilmiş olarak döner.

Sabit kasnağın yüzeyi disk zımpara olarak kullanılır. Güvenli ve düzgün zımparalama işlemi yapmak için diskin önüne bir siper düzeni bağlanmıştır. Kasnaklarla zımpara bandının üst kısmı koruyucu kapaklarla kapatılmıştır. Sabit kasnağın arka tarafındaki aspiratör düzeni ile çıkan tozların bir depoda toplanması sağlanır.

Hareketli kasnağın ortasından çıkan mil etrafına zımpara levhası sarılmak suretiyle silindir zımpara olarak kullanılabilir.

Tabla: Hafif olması ve üzerinde zımpara tozlarının birikmemesi için masif ağaç çıtalardan yapılmış ve metal bir çerçeve ile çevrelenmiştir. Alt kısmında bulunan makaralı bir düzen yardımı ile Öne arkaya hareket ederek iş tablasının bütün genişliğince zımparalanmasını sağlar. Tabla üzerinde, iş parçasının kaymaması için, zımparalanan parçadan daha ince bir siper bulunur. Makine tablası, iş parçası kalınlığına göre aşağı yukarı hareket ettirilerek ayarlanabilir.

Baskı Takozu: Bir kol yardımı ile zımpara bandının ters yüzünden bastırmaya yarar. Baskı takozu üzerinde çalıştığı kızak mili boyunca sağa sola gezdirilerek iş tablası yüzeyinin boylu boyunca zımparalanmasını Sağlar. Bu arada makine tablası da üzerinde bulunan tutamak yardımı ile ileri geri hareket ettirilerek iş parçası yüzeyinin zımparalanması sağlanır. Baskı takozu, düzgün bir ağaç takozun altına keçe veya mantar yapıştırılarak hazırlanabilir. Zamanla aşınan keçe plakası değiştirilir. Hazır plastik baskı takozları da kullanılabilir.

Üst tabla: Zımpara bandının üstünü kapatan koruyucu kapak açılarak üstten de zımparalama işlemleri yapılabilir. Üstten yapılan zımparalamada bandın altından destek olmak üzere, zımpara bandının ters yüzüne teğet yükseklikte bir tabla bağlanmıştır.

Bant zımpara: Piyasada 50 m. boyunda toplar halinde satılır. Kalın ve ince dişli bulunan zımpara levhalarının genişliği 15-50 cm arasında değişir. Metre ile satılır. Makine boyuna uygun ölçüde kesilen bandın başları (45°-60° eğimde olacak şekilde) ısıya dayanıklı bir yapıştırıcı ile birleştirilir. Piyasada çeşitli genişlikte ve makine boyuna göre hazırlanmış zımpara bantları da satılmaktadır.

1 Response

  1. ali dedi ki:

    yalancılar kandırmayın bizi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir