Bilgisayar Girdi – Çıktı Aygıtları

Girdi – Çıktı Aygıtları (Hem Bilgi Giriş Hem Bilgi Çıkış Aygıtları): Yapıları gereği hem bilgisayarın gönderdiği bilgileri alan ve çıktı üreten hem de girdi üreterek bilgisayara bilgi gönderen aygıtlardır.

Bilgisayar girdi çıktı aygıtları
Bilgisayar girdi çıktı aygıtları
  • Ses Kartı : Kişisel bilgisayarlar bip sesi çıkarabilir ve basit melodileri çalabilir. Daha farklı sesleri elde edebilmek ve CD kullanarak müzik dinlemek, TV veya film izlemek için veya programları kullanırken orijinal seslerini alabilmek için ses kartı takılmalıdır. Bu cihazlar bilgisayarın ürettiği sayısal ses sinyallerini hoparlörlerin kullanabileceği elektriksel sinyallere çevirirler. Ayrıca, mikrofon yada MIDI gibi aygıtlardan gelen elektriksel sinyalleri sayısal ses sinyallerine çevirerek bilgisayara aktarabilirler.
  • Modemler : Bu aygıtlar bilgisayarımızı internete bağlanmasını sağlarlar. Bilgisayardan gelen talepleri internete ulaştıran, internetten gelen cevapları bilgisayara ileten cihazlardır. Çevirmeli modemler ve ADSL modemler bulunmaktadır. İletişim hattının yapısına göre farklı isimlerle anılan modemler de mevcuttur. Günümüzde kişisel internet bağlantısı için yaygın olarak ADSL modemler kullanılmaktadır.
  • Ağ Arabirimleri: Yerel ağlarda bilgisayarlar arasındaki veri iletişimini sağlayan aygıtlardır. Bu aygıt bilgisayardan aldığı mesajı yerel ağ ortamına gönderir ve yerel ağ ortamından gelen mesajları bilgisayara iletirler.
  • Dokunmatik Ekranlar : Bu ekranlar, girdi aygıtı olarak klavyenin, işaret etme aygıtı olarak farenin yerine, ekrana parmakla yada özel bir kalemle dokunulmasıyla çalışır. Ekran üzerinde menülere, programlara, dosyalara parmakla vurarak tıklamak ve açılmalarını sağlamak mümkün olur. Fare ile yapılabilen tüm işlevler daha kolay gerçekleştirilebilir. Büyük kullanım kolaylığı olmasına rağmen çok yaygın değildir. Çünkü oldukça pahalıdırlar.
  • Sayısal (Dijital) Kameralar : Sayısal kameralar temel olarak film kameralarına benzerler. Ancak görüntüler dijital olarak yakalandığı için hemen görüntülenebilir ve dijital olarak ta kaydedilir. Yapılan çekimler aygıt bilgisayara USB, paralel veya seri portlardan bağlanarak, bir uygulama yazılımı vasıtasıyla aktarılabilir. Bilgisayardaki filmlerin bu cihaza kopyalanması da mümkündür.
  • Sayısal Fotoğraf Makineleri: Fotoğraf makinelerinin sayısallaştırılmış modelleridir. Çekilen fotoğrafları dahili hafızasında yada hafıza kartlarında depolarlar. USB kablo aracılığıyla bilgisayara bağlantısı sağlanabilir. Hem bilgisayardan bu cihaza hem de bu cihazdan bilgisayara fotoğraflar aktarılabilmektedir.
  • MP3 Çalarlar: MP3 müzik dosyalarının yada videoların depolanmasını ve ihtiyaç duyulduğunda dinlenmesini sağlayan donanımlardır. Görüntülü modelleri de mevcuttur.
  • Kızıl Ötesi Alıcılar : Bazı bilgisayarlarda ( özellikle diz üstü bilgisayarlarda) kızıl ötesi aygıtlarla iletişimi sağlayan bir donanımdır. Hem girdi hem çıktı yönünde çalışabilir. Örneğin bir kızılötesi ara birimi olan bir yazıcıya çıktı gönderilmesini veya bir tarayıcıdan girdi alınmasını sağlayabilir.
  • Titreşim özellikli oyun aygıtları: Oyun çubuğu, direksiyon sistemleri, game pad gibi aygıtların bazı modelleri titreşim özelliğine sahiptir. Oyun esnasında bir çarpma durumunda, yada oyuncunun yaralanması ölmesi durumunda bu aygıtlar, bilgisayardan gelen bir sinyalle titreşim üretirler.
  • Titreşim özellikli fare: Normalde fareler girdi aygıtı niteliği taşırlar. Ancak bazı modellerinde, oyun aygıtlarında olduğu gibi titreşim özelliği vardır.
  • Çok Fonksiyonlu Yazıcılar : Yazıcıların fonksiyonlarının faks, fotokopi ve tarayıcı özellikleriyle geliştirildiği donanımlardır. Tarayıcı özelliği nedeniyle cihaz girdi aygıtı olarak çalışırken faks ve yazıcı özelliği ile çıktı aygıtı olarak çalışır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir