Cellon Yöntemi

Bu yöntemde emprenye tuzu likit gazlarda eritilir ve ağaç malzeme emprenye edildikten sonra gaz kısmı buharlaşarak geri alınır. Tuz kısmı da ağaç malzeme içersinde kalır. Ağaç malzeme doğal görünümü hiç kaybetmez ve her türlü yüzey işlemi yapılması mümkündür.

Bu amaçla en çok, sıvı petrol gazı, izopropil eter ve pentaklorfenol karışımından ibaret bir emprenye maddesi yapılır. Emprenye işleminden sonra sıvı petrol gazı ve izopropil eter geri kazanılarak kullanılır ve pentaklorfenol ağaç içerisinde sabitleşerek koruma görevini yapar.

Cellon yöntemi , boş ve dolu hücre şekillerinde uygulanabilmektedir. En çok dolu hücre yöntemiyle uygulandığını belirtmek gerekir.

Emprenye kazanına emprenye maddesi doldurulur ve basınç uygulanarak vizkozitesi düşük olan bu emprenye maddesinden istendiği kadar ağaç malzemeye verilir. Eriyik depoya geri ve son vakum uygulaması sırasında taşıyıcı çözücü gazın kaynama noktası düşerek ağaç malzemeden buharlaşır ve geri kazanılır. Latent bir gaz ile sistem tekrar temizlenerek patlama tehlikesi giderilir ve işleme son verilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir