Depolama Aygıtları (Dış Bellek Aygıtları)

Depolama birimleri
Depolama birimleri

Depolama aygıtları, bilgisayara girilen ve işlenen verilerin geçici veya kalıcı olarak depolanmasını sağlayan aygıtlardır. Amacı veri depolamak olan ve hem girdi hem çıktı aygıtı olarak işlev gören donanımlar bu sınıfa dahil edilmelidir.

  • Disket Sürücüler : Verilerin kalıcı olarak depolanmasını sağlayan manyetik diskleri okuyan ve bunlara veri aktaran donanımlardır. Dış etkilerden kolay etkilenmesi, depolama kapasitelerinin ve hızlarının düşük olması nedeniyle az miktarda bilginin bir bilgisayardan diğerine taşınması amacıyla geçici olarak kullanılır. Ancak, eskiden gelişmiş depolama aygıtları yaygın olmadığı için kalıcı depolama için kullanılıyorlardı. Eskiden 360 Kb, 720 Kb kapasiteye sahipken, günümüzde sadece 1.44 Mb kapasiteye sahip olan sürücüler kullanılmaktadır.
  • Sabit Diskler (Hard Disk):  Sabit diskler, bilgi depolamak amacı ile kullanılan kasa içerisindeki kutuya yerleştirilmiş olan ikincil bellek birimidir. Sabit diskler, disketlere oranla daha çok bilgi depolayabilirler ve hızları da disketin çalışma hızından yüksektir. Sabit diskler günümüz bilgisayarlarının kalıcı depolama aygıtlarından en önemlisidir. İşletim sistemleri bu diskler üzerinde depolanırlar. Bu yüzden kritik önemleri vardır. Sabit disklerin hızları bilgisayar performansını önemli ölçüde etkilerler. Bu yüzden sabit diskin hızlı olarak seçilmesi gereklidir. Sabit disk seçiminde bir diğer parametre, diskin depolama kapasitesidir. Sabit diskin büyüklüğü Megabyte-Gigabyte gibi kavramlarla ölçülürken, hızı ms(mili saniyenin binde biri) ile ölçülür. Dönüş hızı ise 7.200 rpm veya 15.000 rpm olabilir (Rpm: dakikadaki dönüş sayısı).Günümüzde sabit diskler 40 Gb, 80 Gb ve 120 Gb gibi depolama kapasitelerine sahiptirler. IDE, SCSII ve Serial ATA kontrol devreleri ile bilgisayara bağlanırlar. SCSII  ve Serial ATA diskler, IDE’lere oranla daha hızlıdırlar.
  • CD/DVD-Yazıcılar : Kalıcı depolama aygıtlarından biri de CD/DVD yazıcılardır. Bu aygıtlar lazer ışınları vasıtasıyla, CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD-RW gibi optik disklere yakma suretiyle verileri yazarlar. CD-R ve CD-RW disklerin depolama kapasiteleri 720 Mb civarındadır. DVD-R ve DVD-RW’ların kapasitesi ise 2 Gb civarındadır.
  • Yedekleme Üniteleri : Kaybolması göze alınamayan değerli bilgileri yedeklemek için kullanılan, korumalı manyetik kasetlere yazabilen donanımlardır. Bu kasetlerin kapasitesi üründen ürüne farklılık gösterir.Ancak yaklaşık  2 Gb civarında kapasitesi olan kasetler mevcuttur. Bu donanımların hızı yeterince yüksektir. Genellikle kritik öneme sahip sunuculardaki verilerin yedeklenmesinde kullanılır.  
  • Flash Bellekler : Bazı verilerin bir bilgisayardan diğerine aktarılması (Ağ bağlantısı olmayan ortamlarda) için kullanılan bir depolama aygıtıdır. Genellikle USB porttan bilgisayara bağlanırlar. Farklı depolama kapasitesine sahip modelleri vardır. Yaygın olarak, 128 Mb, 256 Mb, 512 Mb, 1 Gb, 2 Gb kapasitelere sahip olanlar kullanılır.
  • Harici Diskler : Verilerin yedeklenmesi ve istenilen bilgisayarlara istendiği zaman aktarılması için kullanılan donanımlardır. Sabit disklerin kullanıldığı bu ürünler USB port ile bilgisayarlara bağlanırlar. Bu aygıt Windows XP bir bilgisayara bağlandığında otomatik olarak algılanır ve kullanılabilir. Bu disk bilgisayara yeni bir sabit disk takılmış gibi görünür. Sabit diskteki bilgiler, harici diske kopyalanabilir. Harici diskteki bilgiler de, sabit diske kopyalanarak kullanılabilir. Bu disklerin hızları yeterli düzeyde olup, kapasiteleri içindeki sabit diske bağlıdır. Piyasada, 20 Gb, 40 Gb ve 80 Gb kapasiteye sahip harici diskler bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir