Düzenli İfadeler

düzenli ifadeler

düzenli ifadeler

DÜZENLİ İFADELER
Bilgisayar dünyasının Türkçe adıyla düzenli ifadeler, İngilizcesi ile regular expressions, konusu bütün programlama dillerinde karşımıza çıkmaktadır. Her programlama dilinin düzenli ifadeler için kullandığı farklı fonksiyonları bulunmaktadır. Bununla birlikte düzenli ifadelerde kullanılan söz dizileri (desen, örüntü, İngilizce karşılığı patterns) ve bu söz dizelerini oluşturan işaret ve kurallar çok benzerdir.

Düzenli İfade Nedir?
Belirlenen kurallara uyan söz dizilerine düzenli ifade denir. En yaygın kullanıldığı şekliyle örnek vererek konuyu açalım. Bir form oluşturduğumuzu ve bu formda e-posta alanı olduğunu varsayalım. Form gönderildiğinde giriş yapılan e-postanın gerçek olup olmadığını düzenli ifadeleri kullanarak basit bir söz dizisi ile öğrenebiliriz.

Ya da bir metin içerisinde “PHP Matematik Fonksiyonları” ifadesini aradığımızı varsayalım. Bu ifadenin bulunması için PHP’de birçok fonksiyon (strstr, strpos vb.) kullanabiliriz. Bununla birlikte benzer ifadelerin tümünü görmek istiyorsak ne yapmalıyız?

Örneğin “PHP Metin Fonksiyonları”, “PHP Tarih ve Saat Fonksiyonları” ifadelerini ve bunlara benzeyen fakat aklımıza gelmeyen ifadelerin tamamını arama sonucunda görmek istiyorsak düzenli ifadeler kullanabiliriz. Kısacık bir söz dizisiyle istediğimizi elde etmeyi sağlar.

Kullanım Amaçları

  • Nasıl yazıldığını tam olarak bilmediğimiz bir sözcüğü aratabiliriz.
    Örneğin, bir makalede “entrepreneurship” sözcüğünü bulmak istiyorsak, ancak ne şekilde yazıldığından emin değilsek, ilk ve son birkaç karakterini verip aratabiliriz.
  • Bir metnin içindeki, özel bir forma uyan parçaları bulabiliriz.
    Örneğin, düz bir metin içindeki tüm URL’leri (İnternet adreslerini), yalnızca ana yapıyı tarif ederek, teker teker ayıklayabiliriz. (http:// ile başlayan ve arada noktalar içeren sözcükler)
  • Aldığımız bir metnin, belli bir yapıya uyup uymadığını kontrol edebiliriz.
    Örneğin, kullanıcılardan e-posta adresi girmelerini istediğimiz bir web sayfasında, metin kutusuna girilen yazının geçerli bir e-posta adresi olabilecek formatta olup olmadığına bakabiliriz. (@ işareti içerecek, belli karakterlerden oluşacak, ikinci blokta en az bir nokta olacak vs)
  • Belli formatta aldığımız bir veriyi, istediğimiz başka bir formata çevirebiliriz.
    Örneğin, bir XML belgesinden kopyaladığımız veriyi, kendi uygulamamızda kullanmamız için bir PHP dizisi (array) haline getirebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir