F-35 Lightning II Yeni Nesil Savaş Uçağı

F-35 Lightning II Yeni Nesil Savaş UçağıF-35 Lightning II (Türkçe:Şimşek II) (Joint Strike Fighter / Müşterek Saldırı Uçağı), savaştaki her amaç için farklı uçak geliştirmenin masraflı olmasından dolayı tek bir uçağın tüm görevleri yerine getirmesi amacıyla tasarlanan bir savaş uçağıdır. Aynı zamanda ABD’nin son insanlı savaş uçağı projesidir.

ABD, deniz ve hava kuvvetlerindeki F-16, A-10, F/A-18, AV-8B’leri İngiltere ise Harrier’ları bu uçak ile değiştirecektir. Uçağın üretim projesinde 9 ülke yer almıştır bu ülkeler içinde Türkiye de bulunmaktadır ve bu projeye toplam 11 milyar $ yatırmıştır(alınacak uçakların maliyetleri ile birlikte). Türkiye elindeki F-16’ları bu uçak ile takviye edip değiştirecektir. Uçak F-22’de kullanılan teknolojilerden faydalanılarak üretilmiştir. Radardaki izi F-22 kadar küçük olamasa bile günümüz uçaklarından düşüktür. Bunu sağlamak için silah istasyonları gövdenin içine saklanmıştır. Dikine inip kalkabilmesi için bir modeli de vardır, bu sayede uçak gemilerine ve elverişsiz yerlere rahatlıkla inebilecektir. Uçak gemisine inip kalkarken mancınık ile fırlatılabilmesi ve kanca ile yakalanabilmesi için gövde altı saglamlaştırılmıştır. Tek kişilik ve tek motorludur.

Halen kullanılan birçok uçağın yerini alacak JSF, böylece operasyon giderlerini düşürecektir. Bunun için 3 değişik versiyon düşünülmüştür.

F-35A, geleneksel pistlerden havalanan ve pistlere iniş yapan (CTOL)
F-35B, Harrier’daki gibi dikey kaklkış ve iniş yapabilen (VSTOL)
F-35C, uçak gemisi versiyonu (CV)

1996’da JSF programına başlanmıştır. Bu program çerçevesinde Boeing X-32 uçağını proje komitesine sunmuştur. Diğer rakip Lockheed Martin ise X-35 uçağı ile projeye katılmıştır. X-35’in X-32’den üstünlüğü kabul edilmiş ve komite X-35 yani F-35’i seçmiştir.

F-35, F-22’den daha küçükbir uçaktır. Ayrıca farklı olarak tek motora sahiptir. Stealth özelliği olan F-35 diğer özellikleriyle ekonomik bir model olarak gözükmektedir. Üretimin ortak ülkelere paylaştırılmasıda projenin maliyetini azaltıcı bir faktördür.

Ses tanıma özelliği olan bir kokpite sahiptir. Bundan başka önemli bir yenilikse uçakta geleneksel bir HUD (nişangah) olmamasıdır. Kaska monte edilmiş bir nişangah bu normal nişangahın yerini almıştır. Bu ve bunun gibi yenilikler uçağın pilot tarafından kontorlünü kolaylaştırmaktadır.

Projenin ortakları şu ülkelerdir: ABD, İngiltere, Kanada, İtalya, Avustralya, Türkiye ve Hollanda. Türkiye’nin 100 adet F-35A sipariş etmesi beklenmektedir.

Kaynak: Wikipedia

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir