Gorgoda Nedir? Kimdir?

Fermantasyon Teknikeri

Fermantasyon teknikeri, çeşitli tarımsal ürünlerden mayalandırma yoluyla sirke, alkollü içki, turşu, boza gibi gıda maddelerinin elde edilmesi için çalışan kişidir. GÖREVLER – Mayalandırılacak tahıl veya meyvelerin kalitesini kontrol eder, – Meyve veya tahılın filizlendirilmesi, karıştırılması, preslenmesi ve mayalandırılması işlemlerinde gıda mühendisine yardım eder, – Elde edilen ürünün asit derecesini ve kalitesini kontrol eder, – Tüketime […]

Fermantasyon Teknikeri
Fermantasyon Teknikeri

Fermantasyon teknikeri, çeşitli tarımsal ürünlerden mayalandırma yoluyla sirke, alkollü içki, turşu, boza gibi gıda maddelerinin elde edilmesi için çalışan kişidir.

GÖREVLER
– Mayalandırılacak tahıl veya meyvelerin kalitesini kontrol eder,
– Meyve veya tahılın filizlendirilmesi, karıştırılması, preslenmesi ve mayalandırılması işlemlerinde gıda mühendisine yardım eder,
– Elde edilen ürünün asit derecesini ve kalitesini kontrol eder,
– Tüketime hazır hale gelen ürünün pazarlanmasında görev alır,
– Hijyen (sağlık kuralları) ve sanitasyon (halk sağlığını koruma tedbirleri) sağlanmasında yardımcı olur.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
– Fermantasyon tankları,
– Kalibrasyon (boyutlandırıcılar),
– Filitrasyon (durultma) üniteleri,
– Şişeleme makineleri,
– Destilasyon üniteleri,
– Pastorizatörler,
– Fiziksel ve kimyasal etki yapan katkı maddeleri,
– Separatörler,
– Presler.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
– Normalin üstünde bir genel yeteneğe sahip olması,
– Biyolojiye ilgi duyması,
– Dikkatli, sorumluluk sahibi ve tedbirli olması gerekmektedir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Fermantasyon teknikerleri, gıda maddeleri üreten fabrika veya atölyelerde görev almaktadırlar. Çalışma yeri nemli ve gürültülü olup mayalanma işlemlerinden kaynaklanan yoğun bir koku vardır. Fermantasyon teknikeri;
– Gıda Mühendisleri,
– Teknisyenler ve
– İşçilerle işbirliği halinde çalışır.
Bu meslek elemanları, meyve ve tarım ürünlerinin işlenmesi sırasında çeşitli makineleri kullanırlar. Gıda ve ziraat mühendisleriyle yakın işbirliği içerisindedirler.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
– Fermantasyon teknikerleri, alkol imal edilen fabrikalarda turşu ve zeytincilik (salamura) yapılan yerlerde çalışabilirler.
– Tekel Genel Müdürlüğüne bağlı şarap, bira ve diğer içki fabrikalarında çalışabilirler. Aynı alanda faaliyet gösteren özel kesime bağlı üretim yerlerinde de çalışabilecekleri gibi, kendi alanlarında da küçük işletmeler açıp çalışabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi, üniversitelerin meslek yüksekokullarında “Fermantasyon” ve “Fermantasyon Teknikerliği” önlisans programında verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
• Meslek Liselerinin “Fermantasyon” ön lisans programına sınavsız geçiş için belirlenen bölümlerinden mezun olanlar “Fermantasyon” ve “Fermantasyon Teknikerliği” ön lisans programına sınavsız olarak girebilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler
• Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli “Sayısal (SAY-1)” puanı almaları halinde sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara istedikleri takdirde Y-ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır, öğrenim görenler aşağıda belirtilen dersleri öğrenirler:
1. Yıl: Matematik, Teknik Resim, Genel Kimya, Fizik, Bilgisayar, Makine Elemanları, Genel Mikrobiyoloji, Hammaddeler, Ekonomi ve İş İd. Gir., İstatistik, Laboratuar Tekniği, İş Güvenliği ve İlk Yardım, Elektroteknik, Gıda Biliminde Temel İlkeler, Fermantasyon Mikrobiyolojisi.
2. Yıl: Şarap Teknolojisi, Malt Bira Teknolojisi, Fermantasyon Sanayii Kullanılan Yardımcı ve Katı Maddeleri, Gıda San. Hijyen ve Sanitasyon, Atıkların Değerlendirilmesi, Asit Fermantasyonları, Yüksek Alkollü İçkiler Tek., Fermantasyon San. Özel Konular, Gıda Mevzuatı, Sofralık Zeytin Teknolojisi, Turşu Teknolojisi, Meyve ve Sebze Değerlendirmesi.
Zorunlu Dersler: Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil, Beden Eğitimi.
Derslerin üçte biri oranında işletmelerde uygulama yapılır.

MESLEKTE İLERLEME
“Fermantasyon” ve “Fermantasyon Teknikerliği” ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde ÖSYM’nin “Fermantasyon” ve “Fermantasyon Teknikerliği” ön lisans mezunları için belirlediği lisans programlarından birine yerleştirilebilirler.
– Fabrikada çalışanlar teknik müdürlüğe kadar yükselebilirler.
– Fermantasyon teknikerleri çalıştıkları birimlerin hizmet-içi eğitimine katılarak bilgilerini arttırabilirler,
– Meslekte:
. Turşuculuk,
. Alkollü içkiler,
. Zeytincilik (Salamura) alanlarında uzmanlaşabilirler.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUM
– Öğrenciler, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun her yıl belli oranlarda vermiş olduğu öğrenim ve harç kredisinden faydalanabilirler.
– Öğrenimi tamamlayıp çalışma hayatına atılanlar asgari ücretin yaklaşık 2-3 katı arasında ücretle işe başlamaktadırlar.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
– İlgili eğitim kurumları,
– Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
– Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

Yazı etiketi: ,

Kategori: Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Kim ne dedi?

    1. Cok bilgi almis oldum cok Tesekurllar

    En son eklenen yazılar

    Gorgoda © 2024