Geyik

Geyik
Geyik

Çift toynaklılar takımından Cervidae ailesini oluşturan memeli havyan türlerinin ortak adıdır. Bazı türleri şunlardır; alageyik, ak kuyruklu geyik, benekli geyik, bataklık geyiği, karaca, katır geyiği, misk geyiği, Ren geyiği. Çöl, tundra, bataklık, orman ve yüksek dağ yamaçları gibi değişik ortamlarda yaşar. Omuz yüksekliği pudularda 30 cm.’den başlayarak sığında 2 m.’nin üzerine kadar çıkar. En dikkat çekici yanlarından biri olan boynuz, misk geyiği ve çin su geyiği dışında kalan tüm geyik türlerinin erişkin erkeklerinde görülür. Yalnız ren geyiklerinin hem erkeğinde hem de dişisinde de boynuz vardır. Boynuzlarını her yıl atar ve çok geçmeden kadifemsi bir deriyle kaplı yeni boynuzları çıkmaya başlar.

Ot, filiz, sürgün ve ağaç kabuğu gibi bitkisel maddelerle beslenen otçul bir hayvandır. Genellikle toplu halde yaşar. Dişileri genellikle bir ya da iki tane benekli yavru doğurur. Gebelik süresi türlerine göre 5 ile 10 ay arasında değişir.

Bayağı geyik, ülkemizde çok geniş bir dağılım gösterirken, aşırı avlanma ve ormanların azalması sonucunda çok azalmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir