Gobi Çölü

Gobi Çölü - Khongoriin Els "Singing" sand dunes, Gobi desert, Mongolia

Gobi Çölü – Khongoriin Els “Singing” sand dunes, Gobi desert, Mongolia

Gobi çölü,Orta Asya’da Moğolistan Halk Cumhuriyeti ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında uzanan çöl bölgesidir. Gobi, Moğol dilinde “susuz yer” anlamına gelir. Toplam 1.300.000 knr’lik bir alanı kaplayan Gobi Çölü kuzeyde Altay Dağları, batıda Tanrı Dağları ve güneyde Altın Dağları ile çevrilidir. Alçak tepelerle bölünmüş geniş, çakıllı düzlükler ve yaylalardan oluşur. Gobi Çölü’nde hiç ırmak yoktur. Çevredeki karlı dağlardan doğan küçük akarsular kumlu topraklarda kuruyarak yok olur. Bölgeye çok az yağmur yağar. Son derece sert bir kara iklimi egemendir. Yazları sıcaklık 45°C’ye kadar yükselir. Kışları şiddetli kar fırtınaları olur; ısı 40°C,ye kadar düşer. Bitki örtüsü seyrektir. İlkbahar ve yaz aylarında çobanlar hayvanlarını, çöl otları ve dikenli çalılarla kaplı çayırlara götürürler. Bölgede keçi, sığır, koyun, at ve deve gibi hayvanlar yaşar.

Gobi’de nüfus çok azdır. Kilometrekareye ancak bir kişi düşer. Göçebe Moğollar yurt denilen büyük çadırlarda yaşar, sürülerini at sırtında güderler. Ata binmede çok ustadırlar. Moğolistan Halk Cumhuriyetinin başkenti UlanBator, Gobi Çölü’nün kuzey ucundadır. Moskova’yı Pekin’e bağlayan demiryolu, Gobi Çölü’nü aşarak UlanBator’dan geçer.

Gobi Çölü’nde yapılan arkeolojik kazı ve araştırmalar, bölgede boynuzsuz gergedan, mastodon ve dinozor gibi tarihöncesi hayvanların yaşadığını göstermiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir