Kabakulak

Daha çok çocuklarda görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Hastanın ağzından çıkan tükürük damlacıklarıyla bulaşır. Tıp dilinde parotitis epidemica denilen bu hastalık; genellikle kulak altında bulunan tükürük bezlerinin iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Kuluçka devresi, 18 gündür. Hastanın ateşi birdenbire yükselir, genel bir halsizlik görülür. Çok defa kulağın ön ve altında bulunan tükürük bezleri şişer ve acıma hissi duyulur. Yanak ve kulağın altı kabarır, kulak memesi de hafifçe yukarı doğru kalkar. Ağızda kuruluk, dilde pas vardır. İştah da azalmıştır. Bu durum birkaç gün devam ettikten sonra tükürük bezlerindeki şişlik yavaş yavaş kaybolmaya ve hasta iyileşmeye başlar. Hastalığın kendisi çok tehlikeli bir hastalık olmadığı halde; başka hastalıklara zemin hazırlar. Bu hastalıklar arasında; pankreas, gözyaşı keseleri, böbreküstü bezleri, erkeklerde husyeler, kadınlarda yumurtalıkların etkilenmesi önemli sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle en iyi şekilde tedavi edilmesi gerekir. Hastanın sağlıklı kimselerle konuşması, görüşmesi önlenir. Sulu yiyecekler verilir. Kabız olmaması sağlanır.

Kabakulak: Tükürük bezlerinin iltihaplanarak şişmesiyle ortaya çıkan virüs kökenli bulaşıcı bir hastalık. Çocukluk döneminde gözlenebildiği gibi, ergenlik döneminde de gözlenebilir. Ergenlik döneminde geçirilmesi, erkek çocuklar için tehlikelidir, kısırlık yapabilir. Ergenlikten sonra kısırlık yapmasının nedeni, testislerde enfeksiyon yaratmasıdır. Tedavi edilmezse, hastalık bir beyin hastalığı olan menenjite kadar gidebilir. Bu hastalığa virüsler neden olmaktadır. Kulak arkasındaki lenf bezlerinin şişmesi nedeniyle kulaklar irileştiği için bu adı alır. Genelde yüz ve kulak bölgeleri şişer. Bazen yüzün yalnızca bir tarafı şişebilir. Hastalık sırasında ağzı açma ve yutkunma acı verici olabilmektedir. Yüksek ateş, bitkinlik ve iştahsızlık tipik belirtileridir.

Hastalık bir kere geçirildikten sonra, ömür boyu bağışıklık kazanılır. Hafif bir biçimde geçirilmiş olması dahi bağışıklık kazanmaya yeterlidir. Çocuğun kabakulak geçirdiği, ancak bir doktor tarafından belirlenir. Hastalığın seyri, hastalığın şiddet derecesine göre değişir. Hastalığa yakalanan kişi, bu hastalığa karşı bağışıklık kazanmış olur. Hastalık öncesi olunacak aşı, hastalığın etkilerini azaltır.

Kabakulak hastalığı damlacık enfeksiyonu şeklinde bulaşır. Hastalıklı kişinin öksürmesi ya da hapşırmasıyla bulaşır. Hastalık belirtileri, virüs bulaşmasından 2-4 hafta sonra ortaya çıkar. Genel olarak belirtilerin ortaya çıkmasından başlayarak, on gün süreyle evde dinlenmek gereklidir. Ateş yükselmesine karşı vücut ılık suya batırılmış süngerle silinebilir.