Kambur

Bel kemiğinin, göğüs kemiğinin eğrilmesi ya da raşitizm sonucu sırtta ve göğüste oluşan tümsek. Bel kemiğinin arkaya, dışa doğru aşırı eğrilmesine “kamburluk” (kifoz) denir; genellikle bel kemiğinin yana doğru eğriliğiyle birlikte olur (kifoskolyoz). Bazen bu biçim bozukluğu belirsizdir; ama şiddetli olduğunda hasta dik duramaz ve sırt kemikleri dışa doğru çıkıntı yapar.

Dörtte üçü çocukluk çağında fark edilen olguların nedeni bilinmemektedir. Kemik tüberkülozu sonucu omurganın zarar görmesiyse artık pek sık rastlanılmayan bir nedendir. Çocuk felci kifoskolyoza (omurganın hem kamburlaşması hem yana eğilmesi) neden olabilir. Çocuk felcinin göğsün bir yanındaki kasları etkilemesi sonucu, bir yandaki kaslar gelişemezken, ötekilerin normal gelişmelerini sürdürmeleri, omurgada eğrilme yapabilir. Yaşlılarda bel kemiği eğriliği osteoporozdan kaynaklanır. Omurga kemikleri günden güne incelir ve sonunda bedenin ağırlığını destekleyemeyecek hâle gelerek ya bükülür ya da sıkışarak ezilirler.

Bel kemiğinde doğuştan biçim bozuklukları genellikle belirtisizdir. Osteoporoz ise ağrıya neden olur ve kolaylıkla kırıklar oluşabilir. Kifoskolyozda, bel kemiğinin anormal biçimi, soluk alırken kaburgaların aşağı ve yukarı doğru düzenli hareketlerini önler ve akciğerlerin genişlemesine engel olur. Bu yüzden hastalar diyafram hareketleriyle soluk alırlar. Zamanla göğüs kafesi oynamaz hâle gelir, soluk almak için daha fazla çaba harcanır. Ciddi durumlarda, hastada kronik bronşite benzeyen akciğer sorunları olur. Soluk darlığı, öksürük ve balgam görülür. Kalp, akciğerlere kan pompalayabilmek için daha çok çalışıp zorlanır.

Bel kemiği eğriliğini düzelten bir ameliyat yoktur. Bu yüzden göğsün ve kaburgaların esnekliklerini sürdürmelerini sağlamak önemlidir. Solunum kaslarını çalıştıran yüzme ve koşma gibi egzersizler çok yararlıdır. Sigara, akciğerlerle ilgili sorunları artırır. Osteoporoz ağrıya neden olabilir, ama ağrı oldukça kısa sürer ve ağrı kesicilere yanıt verir.