Kaporta Tamircisi

Otomobillerin, kaporta kısımlarında çarpılma, ezilme, eğilme, çürüme nedeni ile oluşan kusurları, çeşitli aletler kullanarak, eski standart yüzey düzgünlüğüne getiren veya bu kısımları yenisiyle değiştiren kişidir.
– Otomobillerin çürümüş, eğilmiş, ezilmiş çelik saclarının düzeltilmesi için, gerekli sac işleme, kesme, presleme, kıvırma, ısıtma ve kaynak işlerini yapar,
– Boyalı yüzeylerdeki küçük hataları, boyaya hasar vermeden düzeltir,
– Araçlarda, kapı ve kapak başlıklarının ek yerlerini, kenarlarını ve diğer kısımlarını çeşitli yöntemlerle tamir eder ya da değiştirir, kapı ve kapak ayarlarını yapar,
– Tamir edilen ya da değiştirilen yerleri zımparalar, formunu büyük ölçüde yitirmiş, sacdan yapılmış ürün veya araçları kusursuz ve yüzey düzgünlüğü sağlanmış olarak orijinal şekline sokar, boyaya hazır duruma getirir,
– Oto yan sanayiinde, kaporta aksamı üreten işletmeler ve otomotiv sanayiinin kaporta bölümlerinde yeni kaporta parçalarının imalat işlerini yapar,
– Çürüyen kaporta parçalarını onarır veya değiştirir.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
– Anahtar takımları,
– Cetvel, pergel, nokta gibi markalama takımları,
– Keski, el testeresi, sac makası, büyük kollu makas gibi kesici takımlar,
– Tornavida, pense, kargaburnu, çekiç, lastik tokmak, el takımları,
– Çelik metre, çelik cetvel, kumpas gibi ölçü aletleri,
– Oksijen, ark ve nokta kaynağı makineleri,
– Çekiçler, kriko, çamurluk kancası, lehimcilik takımları gibi doğrultma takımları,
– Daha önceden hazırlanmış belli bir kısıma ait kaporta parçaları,
– Çeşitli presler ve kalıplar,
– Gazaltı kaynak makinesi,
– Punta kaynak makinesi,
– Plazma kesme makinesi,
– Mekanik şasi, karoser doğrultma tazgahları.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
– Kaldırma, vurma, çevirme gibi işlemleri yapabilecek düzeyde sağlam bir beden yapısına,
– Kaynak yapılan kaportanın düzgünlüğünü anlamak için parmak duyarlılığına sahip,
– Ellerini ustalıkla kullanabilen,
– Gürültülü ortamlara dayanıklı kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Çalışma ortamı kaynak yapıldığı zaman dumanlıdır. Kişi, genellikle ayakta, bazen eğilerek çalışır ve birinci derecede metallerle ilgilidir. Çalışma pazar günü dışında haftanın her günü sürdürülür.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Kaporta tamirciliği mesleğinde yetişmiş nitelikli elemanlara her zaman gereksinim duyulmaktadır. Özellikle, otomotiv sanayiinin gelişmiş olduğu illerde (Bursa, İstanbul, Sakarya, İzmir, Kocaeli), yan sanayi ve üretim birimlerinde iş bulunabilmektedir.
Otomobil, otobüs, kamyon, vagon, ve demiryolu taşıtları vb. üreten işletmelerde,
Oto bakım ve tamir servislerinde kaporta tamir atölyelerinde çalışma olanakları vardır.
Belli bir deneyim ve bilgi düzeyine ulaştıklarında, sermayesi olanlar kendi işyerlerini açabilmektedirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Modüler program çalışması sonucu “Kaporta Tamirciliği” meslek dalı “Otomotiv” alanı kapsamına alınmış olduğundan “Otomotiv Gövdeciliği” meslek dalı adı altında eğitim verilmektedir. Bundan böyle “Kaporta Tamirciliği” meslek dalı adı altında artık eğitim verilmemektedir. Dosyada yer alan bilgiler güncelleme tarihinden önceki bilgileri kapsamaktadır.
Mesleğin eğitimi yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde Metal İşleri alanın altında Kaporta Tamirciliği dalında verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Çıraklık eğitimine başlayabilmek için;
– En az ilköğretim okulu mezunu olmak,
– 14 yaşını doldurmuş olmak
– Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,
– Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Kaporta tamirciliği mesleğinin eğitim süresi ilköğretimden sonra 3 yıl, lise ve daha üst düzeyde genel eğitimden sonra ise 1,5 yıldır.
Mesleğin eğitimi Çıraklık ve Meslek Eğitimi Yasası kapsamına alınmış olup, uygulamalı (pratik) eğitim atölye ve işletmelerde; kuramsal (teorik) eğitim ise mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir.
Eğitimde; Türkçe, din kültürü ve meslek ahlakı, sosyal bilgiler gibi temel derslerin yanında, kaporta tamirciliğine ilişkin temel kuramsal (teorik) bilgiler ile bu işte kullanılan alet ve takımların bakım ve onarım işlemlerine ilişkin, bilgi yöntem ve teknikler, teknik resim konularında meslek bilgisi adı altında dersler verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME
– Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Ustalık eğitimi 176 saat olup, bu eğitimde İnsan Sağlığı ve İş Güvenliği, İş ve İnsan İlişkileri, Çalışma Hukuku, İşletme Bilgisi, Sigorta ve Vergi Mevzuatı, Muhasebe ve Ekonomi derslerinin yanı sıra İleri Meslek Bilgisi derslerini alırlar. 2 yıl sonunda ustalık sınavlarına katılabilirler.
– Ustalık için öngörülen teorik eğitime devam etmeyenler ise bir işyerinde 5 yıl çalıştıktan sonra (çalıştıklarını SSK veya Bağ-Kur primleri ile belgelemek şartıyla) ustalık sınavına katılabilirler. Ustalık belgesi alanlar mesleki eğitim merkezlerinde 40 saatlik iş pedagojisi kurs programını tamamlayıp sınavda başarılı olduktan sonra “Usta Öğreticilik” belgesi alabilirler.
– Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de “Usta Öğretici” belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.
– İlköğretim (ortaokul) mezunu kalfa ve ustalar, mesleki ve teknik açıköğretim lisesine devam ederek, meslek lisesi diploması alabilirler.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Çıraklık eğitimi sırasında, uygulamalı (pratik) eğitim, işyerlerinde çalışarak yapıldığından işverenler, çırağın yaşına uygun asgari ücretin %30’unu vermek zorundadırlar.
Mesleki eğitim sonrasında, en az asgari ücret düzeyinde bir ücret alınmaktadır. Kişinin deneyimi ve işverenle yapılacak anlaşmayla, bu ücret daha yüksek olabilmektedir.
Kendi işyerlerini kuranların, piyasadaki iş kapasitelerine bağlı olarak gelirleri değişmekle birlikte, oldukça yüksek bir gelire sahip olabildikleri gözlenmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
– İlgili Eğitim Kurumları,
– Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Bilgi Merkezi,
– Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir