Kızamık

Daha ziyade 3-10 yaşları arasında görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Tıp dilinde morbilli denilen bu hastalığın nedeni, bir çeşit virüstür. Kızamıklı hastanın tükürük damlacıkları aracılığı ile sağlamlara da bulaşır. Bu nedenle, kızamık lekeleri kaybolduktan sonraki 10 gün içinde de hastayı, sağlıklı kimselerle görüştürmemek gerekir. Hastalık mikrop alındıktan sonra 10 gün içinde orataya çıkar. Hastanın gözleri kızarır, burnu akar, hapşırır, öksürür. Ateş yükselir. Baş ağrılarından şikayet eder. Kuvvetli ışıktan rahatsız olur. Bu belirtilerden aşağı yukarı 4 gün sonra küçük kırmızı ufak lekeler görülmeye başlar. Bunlar grup halindedir. Bu dönemde dudaklarda kuruluk ve dilde paslanma dikkati çeker. Bir süre sonra da kızamık lekeleri yüzün her tarafına, boyuna, göğse, kollara, karına, ve bacaklara yayılır. Bu dönem 3-4 gün devam eder. Sonra ateş yavaş yavaş ya da birdenbire düşerek belirtiler kaybolur. Hastanın odası güneş görmeli ve çok temiz olmalıdır. Oda ısısı 18-20 derece arasında tutulmalı, günde en az iki kere havalandırılmalı ve hastanın üşütmemesi için azami dikkat gösterilmelidir. Ayrıca, hastanın ağız, burun ve beden temizliğine özen gösterilmelidir. Bunlara dikkat edilmediği takdirde hastalık, zatürree, bronkopnömoni, zatülcenp, ortakulak iltihabı veya ensafalit gibi tehlikeli hastalıklara neden olabilir. Kızamık geçirenler, bağışıklık kazanıp bir daha kızamık olmazlar. Ayrıca çocuklara 2 yaşında yaptırılacak kızamık aşısı da bağışıklık sağlar.

Başka bir kaynağa göre:

Çocukluk döneminde gözlenen virütik bir bulaşıcı hastalıktır. Virüs enfeksiyonuyla ortaya çıkar. Virüsün bulaşmasından 21 gün sonra ilk belirtiler görülür. Tipik belirtisi deri üzerindeki kırmızı lekelerdir. Lekelerin çıktığı evrede ateş ve hâlsizlik gözlenir.

Kızamığın aşısı vardır; ama koruma sağlamayıp yalnızca hastalığın hafif geçirilmesini sağlar. Genellikle iki yaşındaki çocuklara yapılır.

Kızamık hastalığı bulaşıcıdır. Damlacık enfeksiyonu şeklinde; yani kızamık olmuş birinin hapşırması ya da öksürmesi sonucu havadaki virüsün kişiden kişiye geçmesi yoluyla bulaşır. Bir kere kızamık hastalığı geçirildikten sonra ömür boyu bir daha geçirilmez. Yani kişi kızamığa karşı bağışıklık kazanır. Annenin süt emzirmesi sırasında bebek kızamık hastalığını geçirmez. Çünkü bu evrede annenin çocukluğunda önceden geçirdiği kızamık hastalığının antikorları süt ile bebeğe geçer.

Bu hastalığa yakalanan çocukların, mutlaka yatakta olmasa da, dinlenmesi ve bolca sıvı şeyler içmesi gerekir. Ateş çok yükselmişse, ılık suya batırılmış süngerle hastanın bedeni silinerek ateş düşürülebilir.