Kompresör İlk Hareket Rölesinin Görevi ve Çeşitleri

Küçük güçteki elektromanyetik anahtarlara röle denmektedir. Röleler düşük akımlar ile çalışırlar. Röleler ilk hareket anında kompresörün kalkmasını sağlayan elemanlardır. Başlıca röle çeşitleri;

Akım rölesi

Akım Rölesi
Kompresörün ilk hareketi sırasında normalin 4-5 katı akım çekmesinden dolayı yardımcı sargının da devreye girmesi gerekir. Akımı kısa bir süre için yardımcı sargıya aktaran ve sonra da akım düşmesinden dolayı tekrar ana sargının çalışmaya devam etmesini sağlayan elemana akım rölesi denir.

 

Potansiyel (voltaj ) Rölesi
Akım rölesine oranla kıvılcım üretmediği için daha uzun ömürlü olan, ana ve yardımcı sargılar beraber çalıştığı anda kapalı olan kontaktörleri açıp ana sargının devrede kalmasını sağlayan elemana potansiyel röle denir.

Isıl Röle (Direnç Telli)
Ni – Cr (Nikel-krom) alaşımından yapılmış olan direnç telli rölelerde ayrıca termik kullanmaya gerek yoktur. Isıl röle hem kalkış hem de emniyet görevini üstlenmiş olur.

Katı Hal (Elektronik) Röle
Bu rölede pozitif sıcaklık katsayılı yarı iletken eleman (PTC) kullanılır. PTC elemanı üzerinden akım geçtikçe ısınır ve direnci 10.000 ohm`a kadar yükselir. İlk anda akımı geçirir fakat sonra devredeki direncin artmasına yani akımın azalmasına neden olur. Böylelikle yardımcı sargı devreden çıkar ve ana sargı çalışmaya devam eder. Kompresör kapasitesine uygun olarak (kw yada ps cinsinden) röle seçimi yapılması gerektiğinde yukarıdaki tablo göz önünde bulundurularak uygun röle belirlenebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir