Kurbağalar

Kurbağalarİki yaşamlılar (Amphibia) sınıfının, kuyruksuz kurbağalar (Anura) takımındaki türlere verilen genel ad. Kalpleri iki kulakçık ve bir karıncık olmak üzere üç odalıklıdır. Vücuttan gelen kirli kan sağ kulakçığa,ciğerden gelen temiz kan sol kulakçığa dökülür. Bunlar karıncıkta karışır. Kirli ve temiz kan karıştığı için vücut sıcaklığı sabit tutulmazlar. Vücut sıcaklığı çevre sıcaklığına göre değişen canlılara soğuk kanlı canlılar denir. Bu hayvanlar hava soğuyunca kış uykusuna yatarlar. Aktif olabilmeleri için dış ortam koşulları çok önemlidir.

Kurbağalar yaklaşık 2000 türle, tüm kıt’alara yayılmıştır. Amfibilerin en kalabalık takımını oluştururlar. Bedenlerinin biçimi toplu ve kısadır. Boyun bölgeleri ve kuyrukları yoktur. Dört bacaklarından, arkadaki ikisi özellikle sıçramaya yarayacak biçimde güçlü olarak gelişmiştir. Bedenlerinin yapısı kural olarak sıçramaya uyumlu olmakla birlikte, birçoğu, başka hareket ve yaşam biçimlerine uyum sağlayacak yapısal değişikliklere de uğramıştır. Örneğin, tümüyle suda yaşayanları, kazıcı olarak yaşayanları ya da ağaçlarda yaşayan türleri vardır. Hatta el ve ayak parmaklarının arasında deri gerilmesi suretiyle kısa mesafelerde uçmaya uyum sağlayanları bile bulunur.

Erkek kurbağalar özellikle üreme mevsiminde ses çıkarırlar. Dişiler sessizdir ya da hırıltı şeklinde ses çıkarır. Yumurtlayarak çoğalırlar. Lârva hâlinde olanlara iribaş denir. Genel olarak, ovalardaki, bitkisi bol, durgun ve sığ suların içinde yaşarlar. Göz ve burun delikleri suyun dışında kalacak biçimde suyun içinde gizlenirler. Kıt’aların tümüne yayılmışlardır. Ülkemizde de uygun olan hemen her yerde bulunurlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir