Kurşun ve Kurşun Madeni

Atom numarası 82 olan element. Periyodik cetvelin IVA grubunda yer alır. Simgesi Pb’dir. Tarih öncesinden beri bilinir. Simyacılar kurşunun bilinen en eski metal olduğunu düşünürlerdi.

Erime sıcaklığı 327,5 derece ve kaynama sıcaklığı da 1740 derece olan kurşun yumuşak, dövülebilir, tel hâline getirilebilir ve elektrik iletkenliği düşük bir metaldir. Aşınmaya karşı çok dirençli olan metal, havayla temas hâlinde olduğunda kararır.

Kurşunun biyolojik bir önemi yoktur ve toksiktir. Ne yazık ki, emilmeden bedene geçebilir. Bağırsak ve merkezi sinir sistemini etkiler; ayrıca anemiye neden olur. Kurşun zehirlenmesi, birikerek artan bir zehirlenmeyle mesleki bir hastalık olarak ortaya çıkar.

Kurşun elde edilen başlıca cevher, çoğu kez bir miktar gümüş içeren, galendir. Çok yumuşak, kolay işlenebilir ve kimyasal etkilere dayanıklı olması kullanılışını arttırmaktadır. Kurşun, özellikle kalay, antimon ve bizmut ile önemli alaşımlar oluşturur. Günümüzde kurşunun en önemli kullanım alanı kurşun asitli akülerdir. Taşıma araçlarının, gemilerin ve uçakların kalkış aşamasında bu tür akülere ihtiyaçları olması ve bunların kullanımının artması; bilgisayar sistemlerinde voltaj kontrolü ve kesintisiz enerji kaynağı gerekliliği kurşun talebi üzerinde etkili olur. Buna karşılık, kurşun tüketimini çevresel nedenlerle azaltma ihtiyacı, bazı maddelerin imalinde plastik maddelerle kurşunun rekabetini gündeme getirmiştir.

İnsanların kullandıkları en eski madenlerden birisi olan kurşunun zehirli olması en olumsuz yanıdır. Buna karşılık, paslanmaz oluşu, Avrupa’da yüzyıllar önce yapılmış binaların hâlâ kurşun damlara sahip olmalarında da gözlenmektedir. Bu durum modem yapılarda kurşun kullanımında bir başka şekilde yansımaktadır. Büro, okul ve otellerde ses geçirmezlik elde etmek, hastanelerde de X-ışınlarını ve gamma radyasyonunu bloke etmek ve gerek nükleer tesisler ve gerekse nükleer maddeler taşınması sırasında kalkan görevi görmek üzere kurşun kullanılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir