Lif

LifHayvan, bitki gibi doğal maddelerden elde edilen ince iplikçiklere verilen ad. Teknolojinin ilerlemesiyle özellikle dokumacılık ve kâğıt yapımında kullanılmak üzere yapay lifler de elde edilmiştir. En önemli hayvan lifi koyun yünüdür ve dokumacılıkta kullanılır. Deve kılından elde lif de keçe yapımında kullanılmaktadır. En önemli bitki lifi pamuktan sağlanır. Pamuk, bitkinin tohum tüyüdür. Bitkilerin çeşitli organlarından, özellikle sap ve yapraklarından elde edilen liflerden ikisi keten ve kenevirdir.

Bazı araştırmalar, karbon hidratların kalori tüketiminin yarısını oluşturması durumunda, bazı lif biçimlerinin, kandaki glikozun ve kolesterolün kontrolüne yardımcı olabileceğini göstermektedir. Ancak, sonuçlar kesin değildir. Taze meyve ve sebzeler, tahıllar ve hububatlar dâhil olmak üzere, karmaşık karbon hidratlar açısından zengin bir diyette, kalori oranı görece düşük, lif oranı yüksektir. En önemli yapay liflerden ikisi naylon ve orlondur.

Lifli Gıdalar
Son yıllarda lifli gıdalar yemenin önemi giderek anlaşılmaya başlamıştır. Lifli gıdalar kabızlık olasılığını azaltır. Sindirim sırasında parçalanan ve emilen gıdaların tersine lifler sindirim enzimlerinden etkilenmezler. Bu nedenle hiç değişmeden mide ve ince bağırsaktan geçerek kalın bağırsağa ulaşırlar. Burada bazı lifler bakteriler tarafından fermente edilirken bazıları değişmeden dışkıyla atılırlar. Lifler, dışkının ağırlığını ve hacmini artırarak dışkıyı yumuşatırlar. Bu dışkının dışarı atılması daha kolaydır ve kabızlık daha az görülür. Bunun yanı sıra birçok doktor lifli gıdalarla beslenmenin kalın bağırsağı, kansere yol açan kimyasal maddelerden temizleyerek, kalın bağırsak kanseri riskini de azaltabileceğini savunmaktadır. Bol lif içeren yiyecekler arasında hububatların tümü, meyveler, sebzeler ve baklagiller bulunmaktadır.

Birçok lifli gıda bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Lifli gıdalar hemoroidlerin küçülmesini sağlayarak, kanamalarını önleyebilir. Lifli gıdalar suyu emerek dışkının katılaşmasına yardımcı olduğundan ishali önler. Öteki yararları arasında kolesterol düzeyini düşürebilmeleri ve bağırsaktan şeker emilimini azaltarak şeker hastalarında insülin gereksinimini azaltması sayılabilir. Olumsuz yanları aşırı gaz oluşmasına yol açmalarıdır. Bazı lifli gıdalar (yulaf ve buğday kepeği gibi) kalsiyum demir ve çinko gibi minerallerin dışkıyla atılmasına neden olabilir. Bu nedenle, lifli gıdaların yanında bol bol süt tüketilmesi ve dengeli beslenilmesi gerekir.