Medyanın Hayatımızdaki Yeri

Medyanın Hayatımızdaki Yeri
Medyanın Hayatımızdaki Yeri

Günümüzde adı dillerden düşmeyen medya; gazete, dergi, radyo, televizyon, genel ağ gibi kitle iletişim araçlarının tümünü kapsayan genel bir terimdir. Medya aynı zamanda kitle iletişiminde gerekli araçlarla bu hizmeti sunan yapının bütününü ve bu iletişimin gerçekleştiği ortamı da ifade etmektedir.

Yakın zamana kadar insanlar yüz yüze iletişimi, televizyonu, radyoyu, sinemayı kullanmakta ve sadece bilgisayar aracılığı ile genel ağa girebilmekteydi. Günümüzde cep telefonu ve tablet gibi teknolojik araçlarla da mekân sınırlaması olmadan genel ağa bağlanılabilmektedir. İşte bu gelişmeler “sosyal medya” diye adlandırılan medya türünü ortaya çıkarmıştır.

Sosyal medya; yeme içme, edebiyat, müzik, şehircilik ve mimari, tasarım, birey ve toplum yararına faaliyetler, çevrecilik vb. alanlarda farklı kültürleri, kişileri bir araya getirmektedir. Örneğin, bir sanat akımı ya da bu akımın öncüleri artık bir tık uzağımızdadır.

Kişilerin iletişimini kolaylaştıran sosyal medya, içerik ve biçim yönünden geleneksel medyadan farklıdır. Sosyal medyada bilgi alışverişinde bulunmaksızın sadece “bağlantıda olma” (çevrim içi) ve sosyal bağları sürdürebilmek için de iletişim kurulmaktadır. Karşılıklı uzun görüşmeler yerine o günkü etkinliklerle ilgili kısa, anlık paylaşımlar, duyurular ön plana çıkarılmaktadır. İnsanları sosyal medyaya bağlanmaya teşvik eden bu gelişmeler, iletişimin sanal ortamlara taşındığının göstergesidir.

İnsanların Genel Ağı Kullanma Nedenleri
Sohbet etmek, arkadaş edinmek ve arkadaş grubunu genişletmek
Can sıkıntısını gidermek
Ödev için ya da ilgi duyulan bir konuda araştırma yapmak
Müzik dinlemek
Film izlemek
Haber okumak
Çevrim içi alışveriş yapmak
Oyun ağlarına katılmak

Sosyal medya, bireylere, ağ üzerinden mesaj göndermeye aktif rol verdiği için diğer kitle iletişim biçimlerinden farklıdır. Sosyal medyada bireyler birbirleriyle sohbet edebilir, paylaşımlarda bulunabilirler. Beğenilme ve ilgi görme ihtiyaçlarını karşılamak için yazdıkları ilgi çekici söz ve yazılarla ya da yetenekleriyle geniş kitlelere ulaşabilirler.

Sosyal medyanın çok önemli ve faydalı kullanım alanları vardır. Sosyal medya, daha fazla ziyaretçiye kısa zamanda ve zahmetsizce ulaşmayı sağlamaktadır. Merak edilen ve ihtiyaç duyulan konularda, çok hızlı bir şekilde bilgiler elde edilmesine imkân tanımaktadır. Kan ihtiyacı duyurusu ve kan ihtiyacının karşılanması, sokak hayvanlarının sahiplenilmesi ve daha birçok konuda çok kısa sürede sonuca ulaşılmaktadır.

Toplumsal olaylarda hızlı bir biçimde bilinçlenme ve kenetlenme sağlayan sosyal medya, kullanımın artmasıyla birlikte bazı sorunları da beraberinde getirmiştir. Bilgi kirliliği, bu sorunlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Sosyal medyayı kullanan kişilerin iyi bir medya okuryazarı olmaları, yani medyanın mesajlarını doğru olarak değerlendirmeleri gerekmektedir. İnsanlar bazen sosyal medyada çok farklı bir kimlik ile kendilerine, ailelerine ve iletişim hâlinde oldukları diğer insanlara ciddi zararlar verebilmektedir. Sosyal medya kullanımında bir başka sorun da zaman israfıdır. Zaman, geri dönüşü olmayan ve telafi edilemeyen en önemli kaynaktır. Sosyal medyada geçirilen fazla zaman, aileden çalınan zaman anlamına gelmektedir.

Aile, bir insanın hayatındaki en büyük zenginliktir. Sosyal medyada geçirilen fazla zaman, ailelerin sohbet etme, birbirleri ile paylaşımlarda bulunma kültürlerini de yok etmektedir.

Sosyal medyanın oluşturduğu sosyal insanla yeni iletişimin getirdiği dijital bir kültür oluşmakta, özellikle dil bilgisi anlamında dil tahribatı ortaya çıkmaktadır. Hatta en çok kullanılan sosyal ağlardan birinde “kedi dili” seçenekler arasında yer almaktadır. Türkçe dil desteği olmayan sosyal ağlar, daha sonra dil desteği sağlansa bile eski hâliyle kullanılmaya devam etmektedir.

Sosyal medyayla ilgili başka bir sorun da gelenek ve göreneklerin unutulmaya başlanmasıdır. Dinî ve millî bayramlarda, doğum günlerinde ya da ölümlerde insanlara hâl hatır sorulur, aile büyüklerine yapılan ziyaretlerde onlarla muhabbet edilirdi. Böylece insanlar arasında samimi bir ortam oluşurdu. Artık özel günlerde insanlar birbirlerini arayıp hâl hatır sormak ya da birbirlerini ziyaret etmek yerine, gelen bildiriminin altına bir not yazarak, sayfasından konu ile ilgili bir mesaj yayınlayarak ya da yayınlanan bir gönderinin altına yorum yapmaktadır.

Yukarıdaki olumsuz nedenlerden dolayı hayatımızın birçok alanında önemli yere sahip olan sosyal medya kullanımı konusunda bilinçlenmeliyiz.

Sosyal medyadaki özentili hareketler, insanların hem kimliklerini kaybetmelerine hem de “Onda var, ben de niye yok?” düşüncesi ile kendilerini ekonomik sıkıntılara sokmalarına sebep olmaktadır. Örneğin tatil yerlerinde, lüks bir restoranda veya alışveriş merkezinde çekilen fotoğrafların paylaşılması, insanlar arasındaki rekabet duygusunu körüklemekte; evlerde gereksiz huzursuzlukların çıkmasına neden olabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir