Plastik Tutkal (PVA-PoliVinilAsetat)

Piyasada, formika tutkalı, beyaz tutkal, plastik tutkal gibi değişik isimlerle anılır. Teknik adı “polivinilasetat tutkalı”dır. Polivinilasetat bir tür suni reçinedir, su, kömür, kireç ve sirke asidinden kimyasal yollarla elde edilir. Kimyasal yönlendirmelerle farklı özelliklerde polivinilasetat tutkalı elde edilir. Bu tutkallar, polivinilasetat disperisiyonu olup, asit karakterlidir.

Yapışma olayı, dispersiyon taneciklerinin birbirleriyle birleşebilme kabiliyetine bağlıdır. Taneciklere birleşebilme özelliği kazandırmak için bazı yumuşatıcı, serleştirici katkı gereçlerinden yararlanılır.

Bu tutkallar, termoplastik özelliktedir. Yani kurumuş tutkal filimi sıcakta yumuşar ve yapışma zayıflar. Soğuyunca tekrar sertleşir. Tutkal yüzeye sürüldükten sonra biraz fazla bekletilirse kendi kendine kurur ve yapışma işlemi gerçekleşmez. Bu bakımdan tutkalın açık zamanı (sürüldükten sonra açık vaziyette bırakılabilme süresi) önemlidir. Bu süre 5-20 dakika arasında değişir.

Kendine has keskin bir kokusu vardır. Bayatlamış tutkalda bu koku azalır. Beyaz, süt görünümünde, süt ile yoğurt arası kıvamdadır. Montaj işlerinde, kaplama, masif çıta yapıştırma v.b. işlerde kullanılabilecek şekilde üretilen çeşitleri vardır.

Plastik tutkallar, 1-5-10-30 ve 200kg’lık ağzı kapalı kaplarda piyasaya sunulur. Kullanmaya hazır halde satılan tutkal, kullanılmadan önce iyice karıştırılmalıdır. Tutkallanacak ağacın cinsi ve işin özelliğine göre su ilave edilerek istenilen sıvılığa getirilebilir.

Genellikle, 1 m2 yüzeye 150-160 gr dolayında kullanılır. Normal atölye sıcaklığında 19-26 C°’lerde kullanıldığında iyi yapıştırma özelliği gösterir. +12C°’nin altında kullanılmamalıdır. Tutkallanacak yüzeyler yağsız, tozsuz, temiz ve düzgün olmalıdır. Yapıştırılacak her iki yüzeye de sürülmelidir, açık zamanı dolmadan sıkıştırılarak kurumaya bırakılmalıdır. Normal hava şartlarında 2-4 saatte kurur. Yeni tutkallanan iş parçalarına, 24 saat geçmeden kesme rendeleme işlemi yapılmamalıdır. Yüzeye fırça, silindir, tarak v.b. araçlara sürülür. Çalışma sonunda bu araçlar bol su ile yıkanarak temizlenmelidir. Kenarlara taşan tutkal ıslak bez parçası ile silinerek temizlenir. Yüzeyde leke bırakmaz, sıçraması halinde cilde zarar vermez. Sağlık riski yoktur. Kullanma yeri havalandırılmalıdır.

Büyük ambalajla satın alınan tutkal küçük kaplara doldurularak kullanılmalıdır. Tutkal kabının ağzı açık bırakılmamalıdır. Tutkal, etiketinde belirtilen önerilere uygun şartlarda depolanmalıdır. Herhangi bir Öneri olmadığı hallerde, yerden 20-30 cm yüksek raflarda saklanmalıdır. Satın alınan tutkal bir yıl içinde tüketilmeli, bayatlayan tutkalın yapıştırma özelliğinin azalacağı unutulmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir