Sentetik Vernik

Sentetik vernik, sentetik gereçler uygun sıvılarda eritilerek elde edilir. Sentetik gereçler genellikle güç erirler. Vernik üretiminde kullanılan sentetik gereçlerin başlıcaları, vinilklorür, polivinilkiorürasetat ve polivinilaset adındaki türleridir.

Vinilklorürden üretilen vernik filimi, asit, baz ve suya karşı olağanüstü dayanım gösterir, kimya endüstrisinde kullanılan araç ve makinelerin bozulmasını önler. Poliviniiklorürasetatlı vernikler çok esnek bir katman yapar. Daha çok, eğilip bükülen gereçlerin verniklenmesinde kullanılır.

Ağaç işleri sanayisinde, polivinilasetatın belirli sıvılarda eritilmesi ile elde edilen sentetik vernik kullanılır. Yüzeye kuvvetle yapışır, selülozik verniğe göre geç kurur. Kuruması fizikseldir. Yüzeyde parlak ve saydam bir filim katmanı oluşturur. Sentetik tiner veya üretici fabrikanın önerdiği inceltici sıvı ile istenilen oranda karıştırılarak inceltilebilir, yüzeye fırça ile sürülür veya tabanca ile püskürtülür. Vernik fırça ile sürüleceği zaman biraz daha koyu hazırlanmalıdır.

Sentetik vernik, nemli ortamda kullanılan mutfak mobilyalarında, ağaç eşyalarda, ağaç-metal karışımı eşyaların metal kısımlarının verniklenmesinde kullanılır. Verniğin kuruması uzun zaman gerektirir. Bu nedenle verniklenen işler kuruyuncaya kadar tozsuz bir ortamda korunmalıdır.

İçerisine pigment (renk maddesi) konularak hazırlanan sentetik boyalarda aynı yerlerde kullanılır. Piyasada kullanmaya hazır halde 1-5-20kg’lık ambalajlarda satılan sentetik vernik (veya sentetik boya) sentetik tinerle inceltildiğinde özelliği bozulmaz. Kapalı kaplarda uzun süre saklanabilir. Çalışma sonunda fırça, boya tabancası vb. araçlar sentetik eritici sıvılarla temizlenerek yerine kaldırılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir