Suyun Devinimi (Su Döngüsü)

Suyun devinimi
Suyun devinimi

Denizler ve okyanuslar yeryüzündeki suların %95’idir ve bu sular tuzludur. Kutuplardaki buzullar bu suların %2’sini hareketsiz bir halde tutarlar. Geri kalan az miktardaki karalardaki tatlı su ise; sulu örtüler, göller, akarsular ve çok az miktarda da olsa atmosferdeki buhardır. Ama bu buhar anakaralardaki bütün hayatın kaynağıdır. O, aynı zamanda suyun devrinin motorudur; buhar yoğunlaşır, yağışlar kayaların içine sızar ya da denizlere kadar akar ve sonunda her zaman buharlaşır. Yeraltı suları doğal olarak temizlenirler, insanlar için çok değerli bir servet, sermayedir. Gezegen çapında akıllıca yönetilmesi gerekir. Bu sebepten ötürü hidrojeoloji bizim geleceğimiz için çok önemli, temel bilim dalı haline geldi.

BULUTLAR
Ufuk üstü en hafif esintileri bile havada tutabildiği çok ufak su damlacıklarından oluşan kümelerdir. Bu dengede bir değişiklik olduğunda yağmur yağar. Bulutların karakteristik özelliklerini inceleyerek (şekilleri, ısıları, yoğunlukları vb.) meteorolojistler sağanakları, fırtınaları tahmin edebilirler.

RÜZGAR KUYULARI
Rüzgârın enerjisini kullanarak içme suyunu toprağın altından yukarıya pompalar.

FIRTINALAR
Atmosferde şiddetli hava değişimi olayıdır, fırtınaları şimşek, gök gürültüsü, boralar, sağanak yağmur veya dolu izler. Fırtına olayının temeli kümülo-nimbüs’tür.

YAĞMUR SUYU
Toprak altındaki kayaların arasına sızar, kayalar filtre görevini görür. Su, (suyu tutan) geçirgen olmayan tabakaların üzeninde biriktiğinde bütün pisliklerden arınmış olur. Yeraltı suları gerçek içme suyu depolarıdır, bunlara freatik örtü veya freatik tabakalar da denir. Bu suların özelliklerinin bozulmadan korunması gerekir. Eğer bu yeraltı sularından biri kazayla kirlenirse, bütün bir şehir halkı ya da bir bölgenin tümü susuz kalır ya da zehirlenebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir