Telgraf

Kodlanmış mesajları göndermeye yarayan elektrikli aygıt. İlk telgraf mesajını Samuel Morse, Washington D.C.’den Baltimore’a 1844’te gönderdi. Bu mesaj bir çeşit kodlama olan Mors alfabesiydi.

Morse’un geliştirmiş olduğu telgrafta alıcı aygıt, göndericiden gelen sinyallerle çalışan bir elektromıknatıs ve bu mıknatısın hareketi ile kâğıdın üzerine Morse koduyla mesajı mürekkeple yazan bir düzenekten oluşuyordu. Zamanla alıcıda çalışan memurlar, Mors kodunu ezberledikleri için, elektromıknatısın açılıp kapanmasından çıkan seslerle mesajı yazabiliyorlar ve böylece mürekkepli yazıcıya gerek kalmıyordu. Kısa bir süre sonra da mürekkepli yazıcı bir daha kullanılmamak üzere ortadan kalktı.

Morse, telgrafı, “uzak mesafeler arasında iletişimi sağlayan yeni, yararlı bir makine ve bir işaretler sistemi” olarak tanımlamıştı. Daha sonraları daha basit ve İngilizce dışında diğer dillere de uygulanabilir hâle getirilen bu Morse kodlama sistemi, haberleşme anlayışında önemli bir rol aldı. 20. yüzyılda özellikle denizcilikte kullanılan Morse kodlarından en çok bilineni, binlerce hayatın kurtulmasını sağlayan SOS kodudur. Günümüzde gelişen dijital teknoloji ve uydu iletişimi Morse sisteminin de sonunu getirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir