"Enter"a basıp içeriğe geçin

Tilki

Etçiller (Carnivora) takımının, köpekgiller (Canidae) familyasındaki türlere verilen genel ad. Boyları 50-90 cm, kuyrukları 33-60 cm, omuz yükseklikleri 35-40 cm kadardır. Ağırlıkları 3-10 kg kadardır. Vücut yapıları bakımından yakın akrabaları olan kurt ve çakallardan ayrılırlar. Ağız ve burun kısımları daha uzun ve sivridir. Göz bebekleri boyuna çubuk şeklindedir. Kulakları büyük ve üçgen şeklinde; hemen her zaman dik konumludur. Kuyrukları küt uçlu, uzun ve tüylüdür. Bacakları oransal olarak kısadır. Gövde kısmı yuvarlaktır. Renkleri çok değişkendir. Çoğunlukla, gövdeleri grimsi sarı, boz kahverengi, kuzeye gittikçe kırmızımsı kahverengidir. Genellikle tek tek gezerler.

Alacakaranlıkta ve geceleri işlektirler. Gündüzleri sık çalıların arasında, tahıl tarlalarında, ağaçlıklarda, nadiren toprak içerisinde açtıkları yuvalarda dinlenirler. Kazdıkları yuvalar çoğunlukla basit yapılıdır ve yalnızca kısa bir girişi vardır. Fakat, yavruları için yaptıkları yuvalar oldukça karmaşıktır.

Fare, böcek, salyangozlar ve sürüngen yumurtalarıyla beslenirler. Leş de yerler. Bal yedikleri de belirlenmiştir. Kuzey Afrika’dan Sibirya ve Hindistan’a, Kuzeyde Avrupa’nın tümü ve Kuzey Amerika’ya kadar yayılmışlardır. Ülkemizin hemen her yerinde bulunurlar.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

13 − seven =

Başvuru Kaynakları