Venüs Gezegeni

Güneş’in çevresinde dolanan dokuz gezegen içerisinde, Merkür ile Dünya arasında yer alan gezegen. Güneş’ten ortalama 107,5 milyon km uzaklıkta bulunan Venüs, daireye benzer bir yörünge üzerinde dolanır. Büyüklük bakımından Dünya’ya çok yakın olan Venüs’ün kütlesi, Dünya’nınkinden biraz daha küçüktür.

Venüs atmosferi yoğun olan bir gezegendir. Bu atmosferin %96’dan fazlasının karbon dioksitten, %3,5’inin azottan, az miktarda su buharı ve çeşitli gazlardan oluştuğu saptanmıştır. Bu yoğun atmosfer nedeniyle gezegenin yüzeyi teleskoplarla görülemez. Yine bu yoğun atmosferin oluşturduğu sera etkisi nedeniyle yüzey sıcaklığı ortalama 500 derece kadar. Bu sıcaklık Güneş’e en yakın gezegen olan Merkür’dekinden de çoktur. Ayrıca yüzeydeki basınç da Dünya’da denizin 1000 m derinliğindeki basınca eşdeğerdedir. Bu zorlu koşullar yüzünden Venüs’e gönderilen yirmiye yakın uzay aracından yalnızca birkaçı yüzeye inebilmiştir. Sovyetler Birliği’nin Venera 7 adlı uzay aracı Ağustos 1970’te Venüs’e inerek, başka bir gezegene inen ilk araçtır. Venera 7 ve ondan sonraki birkaç uzay aracı da yüzeyde en çok bir saat kadar sağlam kalabilmiş ve bu kısa sürede gezegene ilişkin veri gönderebilmiştir.

Venüs’ün Güneş sistemindeki diğer gezegenlerden farkı, öteki bütün gezegenlerin tersine doğudan batıya doğru dönüyor olmasıdır. Venüs’ün kendi çevresinde dolanan herhangi bir doğal uydusu yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir