"Enter"a basıp içeriğe geçin

Volverin

Dayanıklılığı, kurnazlığı, güçlü sindirim sistemi ve doymak bilmez iştahıyla ünlü bir hayvandır. Sansargillerin (Mustelidae familyası) üyeleri arasında yer alan bu etçil memeli Avrasya ve Kuzey Amerika’nın kuzey kesimlerinde yaşar. Volverinin (Gulo gulo) omuz yüksekliği 30 santimetreyi aşarken uzunluğu 1 metre dolayındadır. Gövdesi kalın, kabarık tüylü kuyruğu gibi bacakları da oldukça kısadır. Genel görünüşü bir ayıyı andırır. İri ayaklan keskin, kıvrılmış tırnaklarla donanmıştır. Postu oldukça değerlidir. Gövdesi koyu kahverengi, başının üstü oldukça kaba tüylü ve daha açık renktir. Yanlarında sarımsı birer şerit uzanır. Gündüzleri ininde saklanan volverin gece olduğunda avlanmaya çıkar. Dişiler yazın üç yavru doğurur. Bu hayvanlar akrabaları olan kokarca gibi kuyruğa yakın salgıbezlerinden kötü bir koku yayarlar. Volverinler gözü pek yırtıcılardır. Kurulu tuzakları bozmakta da üstlerine yoktur. Bu tuzaklardan hayvanları ve yemleri ustaca alabilirler. Üstelik kamp yapılan yerleri yağmalar, bıçak, tava ve battaniye gibi eşyaları götürürler. Laponya’da bazen rengeyiklerine saldırdıkları bilinmektedir. İri yabanıl hayvanları da avlamaktan kaçınmayarak yaralı ve hasta geyiklere saldırır, su kıyılarında kunduzları öldürür, tavşan, tilki ve öbür hayvanların toprağın altındaki rahat yuvalarını bozar, çeşitli hayvanların sakladıkları yiyecekleri yağmalarlar. Besinleri arasında kuşlar, fareler, kurbağalar, balıklar ve hatta meyveler bile yer alır.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başvuru Kaynakları

Pin It on Pinterest