Kaplan

Memeliler (Mammalia) sınıfının, yırtıcılar (Carnivora) takımının, kediler (Felidae) familyasında Asya’ya özgü türlere verilen genel ad. Boyları, erkekte kuyruk dâhil 225-280 cm kadardır. Dişiler biraz daha küçüktür. Genellikle tek başlarına yaşarlar. Memelilerin en yırtıcı türüdür. On metre kadar sıçrayabilirler. Daha çok sazlık yerlerde bulunurlar. Suyu çok sever ve iyi yüzerler. Soğuğa karşı iyi uyum sağlarlar ve -45°C’de bile hareketlidirler. Özellikle geyiklerle, ayrıca kemiriciler, kurbağalar, sığırlar ve ender olarak fil, gergedan, çekirge, balık, timsah, kirpi ve kaplumbağalarla beslenirler. Günde 7-8 kg ete gereksinim duyarlar. Bir defada 50 kg kadar et yiyebilirler. Yirmi beş yıl kadar yaşarlar. Asya’da (Anadolu’dan Sibirya’ya ve Sumatra’ya kadar) yaygındırlar. Soyları hızla tükenmektedir. Türkiye’de en son olarak Güneydoğu Anadolu bölgesinde 1970 yılında görülmüşlerdir.