Cok bilgi almis oldum cok Tesekurllar
Çocuklarda (1-8 Yaş) Temel Yaşam Desteği Nasıl Yapılır?İlk yardımcı kendisinin ve çocuğun güvenliğinden emin olmalıdır. Çocuğun omuzlarına hafifçe dokunarak ve “iyi misiniz?” diye sorarak bilinci kontrol edilir. Çocuğun bilinci yoksa ve çevrede birileri varsa hemen 112 aratılmalıdır. Çocuk sert bir zemin üzerine sırt üstü yatırılır. Çocuğun yanına diz çökülür. Boynunu ve göğsünü saran giysiler açılır.Çocuğun […]
Çocuklarda (1-8 Yaş) Temel Yaşam Desteği Nasıl Yapılır?
İlk yardımcı kendisinin ve çocuğun güvenliğinden emin olmalıdır. Çocuğun omuzlarına hafifçe dokunarak ve “iyi misiniz?” diye sorarak bilinci kontrol edilir. Çocuğun bilinci yoksa ve çevrede birileri varsa hemen 112 aratılmalıdır. Çocuk sert bir zemin üzerine sırt üstü yatırılır. Çocuğun yanına diz çökülür. Boynunu ve göğsünü saran giysiler açılır.Çocuğun ağız içi kontrol edilerek varsa yabancı cisim temizlendikten sonra baş-çene pozisyonu verilerek hava yolu açıklığı sağlanır, solunum Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile değerlendirilir (10 sn). Solunum yoksa; Hemen yapay solunuma başlanır, YAPAY SOLUNUMA BAŞLAMADAN ÖNCE SOLUNUMUN OLMADIĞINDAN KESİNLİKLE EMİN OLUNMALIDIR!
Yapay solunum ağızdan ağza tekniği ile gerçekleştirilir,
Yapay solunuma göğsünü yükseltmeye yarayacak kadar, her biri 1 saniyenin üzerinde 2 kurtarıcı nefes verilerek başlanır. Havanın geriye çıkıp çıkmadığı kontrol edilmelidir. Kalp basısı uygulamak için; göğüs kemiğinin alt ve üst ucu tespit edilerek alt yarısına bir elin topuğu yerleştirilir.
Kalp masajı çocuğun beden yapısı küçük ise tek elle, çocuk yetişkin görünümünde ise yetişkinlerde olduğu gibi iki el ile yapılır, elin parmakları göğüs kafesiyle temas ettirilmeden, dirsek bükülmeden, göğüs kemiği üzerine vücuda dik olacak şekilde tutulur.
Bası gücü ise göğüs boşluğu 5 cm çökecek şekilde (yandan bakıldığında göğüs yüksekliğinin 1/3’ü kadar) olmalıdır, 30 kalp basısı uygulanır, bu işlemin hızı dakikada 100 bası olacak şekilde ayarlanır.
Çocuğa 30 kalp basısından sonra 2 solunum yaptırılır.(30;2)
İlk yardımcı yalnız ise; 30;2 formülüyle temel yaşam desteğini 5 tur tekrarından sonra 112’yi kendisi arar. Temel yaşam desteğine çocuğu yaşamsal refleksleri veya tıbbi yardım gelene kadar kesintisiz devam edilir.
Bebeklerde (0-1 Yaş) Temel Yaşam Desteği Nasıl Yapılır?
İlk yardımcı kendisinin ve bebeğin güvenliğinden emin olmalıdır. Bebeğin ayak tabanına hafifçe vurularak bilinç kontrolü yapılır,
Bebeğin bilinci yoksa ve çevrede birileri varsa 112 aratılmalıdır. Bebek sert zemin üzerine sırt üstü yatırılır. İlk yardımcı yerde uygulama yapacaksa diz çöker, masa vb. yerde uygulama yapacaksa ayakta durur. Bebeğin göğsünü ve buynunu saran giysiler çıkarılır. Ağız içi kontrol edilerek varsa yabancı cisim temizlenir. Bir el çocuğun alnına konulur, diğer elin iki parmağı ile çene, yukarı- geri itilerek baş hafifçe geriye eğilir, bebeğe Baş-Çene pozisyonu verilir Başın fazla gerdirilmesi solunum yollarını tıkayıp, olumsuz sonuçlar yaratabileceğinden, başa hafif bir eğim vermek son derece önemlidir!
Çocuğun hava yolu açıldıktan sonra, solunum Bak-Dinle-Hisset Yöntemi ile değerlendirilir(10 sn),
Yapay solunuma başlanırken ilkyardımcı ağzını, bebeğin ağız ve burnunu içine alacak şekilde yerleştirmelidir,
Yapay solunuma, göğsünü yükseltmeye yarayacak kadar, her biri 1 saniyenin üzerinde
2 kurtarıcı nefes verilerek başlanır. Havanın geriye çıkıp çıkmadığı kontrol edilmelidir.
Üflemenin ayarı bebeğin göğsünün kalkış hareketlerine göre olmalıdır. Çocuğun akciğerlerinin alacağından daha fazla hava üflenmemelidir,
Kalp basısı uygulamak için bebeğin göğüs merkezi bulunur. İki memeyi birleştiren hayali çizginin bir parmak altı göğsün merkezidir.
Buraya bir elin orta ve yüzük parmağı yerleştirilmek suretiyle kalp masajına başlanır,
Kalp masajı göğüs kemiği 4 cm içeri çökecek şekilde 30 kalp basısı yapılır,
Bebeklere de dakikada 100 bası uygulanır,
Bebeklerde de kalp masajı ve yapay solunum sayısı 30/2 olacak şekilde uygulanır.
İlk yardımcı yalnız ise; 30;2 formülüyle temel yaşam desteğini 5 tur tekrarından sonra 112’yi kendisi arar.Temel yaşam desteğine çocuğu yaşamsal refleksleri veya tıbbi yardım gelene kadar kesintisiz devam edilir.
Yazı etiketi: İlk yardım, Sağlık, Temel ilk yardım
Kategori: Nedir?
Cok bilgi almis oldum cok Tesekurllar
Kötü
Yeter ki bi muhatab bulayım para ikinçi plan alacak türkiye ilgilenen varmı bilgi edinmek iştiyorum
Bende almak iştiyorum Fiyatı. Nasıl alacam türkiye bayi varmı
2021-2022 Türk Dili ve Edebiyatı 10. Sınıf yıllık planını paylaşırsanız çok sevinirim. Teşekkürler
Gorgoda © 2025