Nikel

Kimyasal simgesi Ni, atom numarası 28 olan kimyasal element. Gümüş parlaklığında, demir sertliğinde, kolay işlenebilen ve tel durumuna getirilen bir elementtir.

Atom ağırlığı 58,69 olan nikelin yoğunluğu 8,8, ergime noktası 1452ºC ve kaynama noktası da 3075ºC’dir.

Nikel, savaş araçları yapımında çok kullanılır. Nikelin demirli alaşımlarıyla çok yüksek özellikte çelikler yapılır. En önemli kullanış yerlerinden biri de galvanoplastidir. Bu kaplamaya “nikelaj” denir.

Nikel, paslanmaz çelik için yaşamsal önem taşıyan, kimya ve uzay sanayilerinin gelişmesinde anahtar rol oynamış bir madendir. Yüksek yaşam standardı ve üstün askeri gücü sağlayan karmaşık sanayi kompleksleri de varlıklarını nikele borçludurlar. Nikelin önemi en çok demir, bakır ve kromla verdiği alaşımlarda yatmaktadır. Halen dünyada çıkarılan nikelin yüzde 90’ı demir, krom, bakır, alüminyum vb. ile olan alaşımlarda kullanılır. Yüzde 0.5 ile 26 arasında değişen oranlarda nikel bulunan çelikler, sertlik, esneklik, aşınma ve benzeri durumlara karşı (ve çok çeşitli sıcaklık derecelerinde) çok daha dayanıklı olmaktadırlar. Ulaşım araçları ve çeşitli yerlerde kullanılmakta olan özel alaşımlar arasında, örneğin yüzde 67 nikel, 28 bakır ve 5 demir halinde olan monel özellikle tuzlu su ile temasta olan gereç ve makinelerin yapımında; yüzde 80 nikel, 20 demir bileşiminde olan permalloy ise mıknatıs yapımında kullanılmaktadır.Halen 20 kadar ülkede nikel çıkarılıyorsa da, dünya toplamının yarısını Rusya, Kanada, Yeni Kaledonya ve Avustralya vermektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir