"Enter"a basıp içeriğe geçin

Ada Tavşanı

Ada Tavşanı
Ada Tavşanı

Ada tavşanlarının yaklaşık 30 türü vardır. Bu tavşanlar genelde toprağı kazarak yuva yapmazlar, ancak dişileri yavrulama zamanı geldiğinde toprağı kazarak yuva yaparlar. Yaptıkları bu yuvaları yumuşak ot ve üzerinden düşen kıllarla kaplarlar. Bu tavşanlar çok sevimli oldukları kadar tarım alanlarına yakın yaşayanları bitkilerle beslendikleri için bir o kadar da zararlıdırlar. Bu tavşanlar çok hızlı ürerler.

Bu tavşanların kuyruklarında bir leke vardır. Ada tavşanları karşılaştıkları bir tehlike durumunda hemen kazmış olduğu oyuğa kaçarak, oyun içinden kuyruğundaki lekeli kısmı sallar. Bu işareti gören diğer tavşanlarda tehlikeyi sezer ve hemen oyuklarına kaçarlar.

Bu tavşanlar her türlü bitkiyle beslenirler. Ancak taze bitkilere karşı daha duyarlıdırlar. Ada tavşanları çok doğurgan hayvanlardır. Dişi tavşanlar çok kısa zamanda doğurganlık seviyesine ulaşırlar. Bu tavşanlar yılda bir kaç kez çiftleşirler ve her defasında ortalama beş adet yavru dünyaya getirirler. Yavru ada tavşanları doğdukları esnada tüysüzdürler ve görme kabiliyetleri çok azdır. Ancak çok hızlı bir şekilde gelişirler.

Bu hayvanların doğal ortamlarında ki en büyük düşmanı insanlardır. Genellikle insanlar ada tavşanlarını avlauarak etinden yararlanırlar. Bunun yanında ada tavşanının kürkünden de faydalanılır.

Yurdumuzda Marmara, Avşa, Ekinlik Paşalimanı, Sedefadası adalarında bulunur. Buralara çok eski tarihlerde yerleştiği sanılmaktadır. Trakya ve Anadolu’da bulunmaz. Yurdumuz dışında esas yayılışı İspanya, Güney Fransa, Kezay-Batı Afrika ve Akdeniz adalarıdır. Buradan İngiltere ve Orta Avrupa ülkelerine yayılmıştır. İtalya ve İsviçre’nin büyük bir bölümünde, bazı adaları hariç Yunanistan’da, İskandinav ülkelerinde bulunmaz. Yeni Zelenda, bazı Güney Amerika ülkeleri ve Avustralya’ya sonradan yerleştirilmiştir.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

6 − five =

Başvuru Kaynakları