Çıktı Aygıtları (Bilgi Çıkış Aygıtları)

Bilgisayar çıkış birimleri
Bilgisayar çıkış birimleri

Bu aygıtlar, bilgisayarda işlenen bilgilerin sonucunu görmemize, duymamıza veya kağıda dökmemize imkan sağlayan donanımlardır.

  • Ekranlar (Monitörler) : Ekranlar, işlenen verilerin görüntülenmesini sağlarlar. En önemli parametreleri çözünürlük ve renk desteğidir. Bu parametreler Ekran kartına da bağlıdır. Çeşitli ekranların sunduğu görüntü kaliteleri birbirleriyle karşılaştırılırken, ekranın çözünürlüğü (resolution) adı verilen bir ölçüt kullanılır. Ekranın çözünürlüğü,toplam ekran yüzeyinin kaç ekran noktasına ayrıştığını ifade eder. Çözünürlüğü 800*600 ekran noktası olan bir ekranın sunacağı görüntü kalitesi, 640*480 olan bir ekranınkine kıyasla çok daha yüksek olacaktır. Masa üstü bilgisayarlarda genellikle CRT ekranlar kullanılır. Boyutları 14 inç’ten 21 inç’e kadar olabilmektedir. Diz üstü bilgisayarlarda ise LCD ekranlar kullanılır.Son zamanlarda masa üstü bilgisayarlarda da LCD ekranlar kullanılmaya başlamıştır.
  • Yazıcılar : Bilgisayarımızda işlenen bilgilerin sonuçlarını, kağıda dökmemizi sağlayan donanımlardır. Bu ürünler, doküman, resim , fotoğraf baskısında kullanılabilmektedir. Kullanılan teknolojiye göre, nokta vuruşlu, mürekkep püskürtmeli, lazer yazıcılar olmak üzere üç gruba ayrılırlar. Nokta vuruşlu yazıcılar sürekli formda kağıda baskı yaparlar. Oldukça gürültülü ve yavaş aygıtlardır. Ancak bu olumsuzluklara rağmen kanuni zorunluluklar sebebiyle halen kullanılmaktadır. Mürekkep püskürtmeli yazıcılar, kartuşlardaki mürekkepleri kağıda püskürtmek suretiyle yazarlar. Bu yazıcılarla, özel kağıtlar kullanılarak, fotoğraf baskısı da mümkündür. En önemli parametreleri hız, çözünürlük ve renk desteğidir. Çözünürlük ve renk desteği tarayıcılardaki gibi değerlendirilmelidir. Hız dakikada basılan sayfa sayısı olarak ifade edilir. Renkli ve siyah beyaz baskı hızları farklıdır. Bu yüzden üretici firmalar her iki hızı da ayrı olarak gösterirler. Bu donanımlar bilgisayara paralel veya USB portlarıyla bağlanırlar. Günümüzdeki bazı yazıcılar hem yazıcı, hem tarayıcı, hem fotokopi, hem de fax özelliklerine sahiptirler.
  • Plotterlar: Bu donanımlarda yazıcılara benzerler. Ancak bir bıçak vasıtasıyla yazdırma işlemi bittiği noktada kağıdı kesen aygıtlardır. Genellikle inşaat mühendisleri tarafından büyük proje çizimlerinin baskısı için kullanılır.
  • Hoparlörler: Hoparlörler, bilgisayarda üretilen ses sinyallerini, ses kartından alarak duyulmasını sağlarlar. Çok çeşitli tipleri vardır. Günümüzde basit iki hoparlörden oluşan ürünler olduğu gibi, Dolby Stereo, Subfooper’lı 1 merkez 8 uydu şeklinde gelişmiş türleri de vardır.
  • Projektörler: Monitörünüzdeki görüntüyü düz bir zemine yansıtmayı sağlayan bir aygıttır. Böylece daha fazla insanın bu görüntüyü görmesi sağlanır. Genellikle sunum yapmak için kullanılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir