Gorgoda Nedir? Kimdir?

SAÇ VE YAPISI

Saçların ana işlevi vücudun en duyarlı bölgelerinden olan başı sıcak, soğuk ve fiziki darbeler gibi dış etkilerden korumakla birlikte, insanın dış görünüşünü etkilemesidir. Saç papilla adı verilen oluşma ve gelişme organlarından çıkar, ve beslenirler. Saçın sap ve gövde denilen büyük kısmı saçlı derinin dışında kökü ise iç kısımdadır. Yetişkin bir insanda normal olarak 100.000-150.000 arasında […]

Saç ve yapısı
Saç ve yapısı

Saçların ana işlevi vücudun en duyarlı bölgelerinden olan başı sıcak, soğuk ve fiziki darbeler gibi dış etkilerden korumakla birlikte, insanın dış görünüşünü etkilemesidir. Saç papilla adı verilen oluşma ve gelişme organlarından çıkar, ve beslenirler. Saçın sap ve gövde denilen büyük kısmı saçlı derinin dışında kökü ise iç kısımdadır. Yetişkin bir insanda normal olarak 100.000-150.000 arasında saç vardır. Saçların gelişme dönemi 3 gruba ayrılır.

1-Büyüme dönemi; (Anagen faz) 3 yıl sürer, Saçların %85-90ı bu dönemdedir.
2-Gerileme dönemi;(Catagen faz) 3hafta sürer saçların  %2-3ü bu dönemdedir.
3-Dinlenme dönemi; (Telogen faz) 3 ay sürer. Saçların %11-12 si bu dönemdedir.

Bu üç dönemi yaşayan saçlar birtakım olguların etkisi altındadır.
– Hormonlar,
– Yaş durumu,
– Mevsimler,
– Vitaminler,
– Mineraller.

Normal saçlı bir insanda günde yaklaşık  50-100 saç dökülür.

SAÇIN TABAKALARI

Bir saç içten dışa doğru şu tabakalardan meydana gelir.

1-      İlik Tabaka; (Medulla) Saçın tam ortasında boydan boya uzanır. Yuvarlak ilik hücrelerinden oluşmuştur. Yer yer renk pigmentleri ihtiva eder. İliği kapsayan ve hava ile dolu olan ilik kanalı mikroskop altında kuvvetli ışıkta gri, daha az ışıkta koyu renkte görünür.

2-      Lif Tabaka ( Korteks)  İliği veya ilik kanalını çepeçevre sarar. Çok sert bir tabaka olup, saça sertliğini veren kısımdır. Saç teli boyuna uzunluğuna dizili iplik şeklindeki boynuzlaşmış hücrelerden meydana gelir. En önemli görevi saça rengini veren pigmentleri üretmektir.

3-      Pul Tabaka ( Kutikula) Saçın en dış tabakasıdır. Yassı hücre tabakalarında meydana gelmiştir. Tek hücre renksiz ve şeffaftır. Bu kısım tamamen veya kısmen saça yuvarlaklığını kazandırır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Anna dedi ki:

    Cok bilgi almis oldum cok Tesekurllar

Kim ne dedi?

  1. Cok bilgi almis oldum cok Tesekurllar

En son eklenen yazılar

Gorgoda © 2024