Gorgoda Nedir? Kimdir?

Deprem Öncesinde Neler Yapmalıyız?

Öncelikle ilgililerden yaşadığınız yerin ve birimin deprem riskini öğrenin. Yaşadığınız mekanların özellikle evinizin temelinden çatısına kadar sağlıklı yapılaşmasının takipçisi olun. a)Yerleşim yerlerini titizlikle belirlemeyiz. Kaygan ve ovalık bölgeleri iskana açmamalıyız. Evimizi gevşek toprağa sahip meyilli yerlere, dik yarların yakınına, bir kaç metre altında su bulunan yumuşak toprak, kum, kil zemin üzerine, yarılmış, parçalanmış ve kökü […]

Deprem
  1. Öncelikle ilgililerden yaşadığınız yerin ve birimin deprem riskini öğrenin.
  2. Yaşadığınız mekanların özellikle evinizin temelinden çatısına kadar sağlıklı yapılaşmasının takipçisi olun.
    a)Yerleşim yerlerini titizlikle belirlemeyiz. Kaygan ve ovalık bölgeleri iskana açmamalıyız. Evimizi gevşek toprağa sahip meyilli yerlere, dik yarların yakınına, bir kaç metre altında su bulunan yumuşak toprak, kum, kil zemin üzerine, yarılmış, parçalanmış ve kökü olmayan kayaların bulunduğu, çok kar yağan ve çığ gelen yamaçların altına ev yapılmamalıdır.
    b) Yapıları deprem etkilerine karşı dayanıklı yapmalıyız (Tekniğine ve inşaat yönetmeliğine uygun, sağlam olarak)
    c) Yığma yapıların mimari tasarımları ve planların yapılmasında basitlik, simetri ve düzenlilik sağlanmalıdır. Yığma yapı planlarının kare yada dikdörtgen biçiminde olması gereklidir. T, L, H gibi yada daha karmaşık planları olan yığma yapılarda deprem halinde köşeler çok zorlanacaktır. Yığma yapılar duvar dayanımlarının düşük olması nedeniyle deprem sırasında kolayca çatlayıp kırılırlar. Çok zorlanan köşeleri olan bir yapı planlarından kaçınmak gerekir. Çünkü zayıf olan duvarlar köşelerden dolayı daha da zayıflamış olacaktır. Bundan başka çatı duvarlarının eksenlerinin şaşırtmalı oluşu da sakıncalıdır.
    d) Hazır ev alacaksanız; Zemin etüt raporunu okuyun ve okutun, Plan projesinin deprem yönetmeliğine göre yapılıp, yapılmadığına bakın, inşaat ve iskan ruhsatına bakın, Kolon ve kirişlerin standartlara uygunluğunu, test çekici deney raporuna, Bayındırlık Müdürlüğü, Belediye veya İ.M.O. yardım alarak bakın.
  3. Mevcut binaların dayanıklılıklarını arttırmalıyız.
  4. Evinizde doğabilecek tehlikeleri kontrol ediniz. (Ev temeline sabitli mi?, Duvarlar yandan desteklimi?, Bacalar dayanıksız mı? Çatı kiremitleri gevşek mi? (Gereken tamiratlara hemen başlayın.)
  5. Evinizde bir yangın söndürme cihazı bulundurun ve kullanmasını öğrenin. Periyodik kontrollerini yaptırmayı unutmayın.
  6. İlkyardım kursuna katılın. Acil ilkyardım bilgisi alın.
  7. Deprem sigortası yaptırın. Mal beyanınızı yapın, bu deprem sonrası kaybınızı temin edecektir.
  8. Aile bireyleri arasında olağanüstü bir durumda nasıl davranacağınızı planlayın.
  9. Evinizde sığınabileceğiniz uygun yerleri belirleyin.(Sağlam masa, dolgun ve hacimli koltuk, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşyaların güvenli olduğunu bilerek bu gibi yerleri tespit edin.)
  10. Tespit ettiğiniz yerlerde yere yatma, başı koruma, bir yere tutunma gibi temel konuları öğrenin ve aile fertlerine öğretin.
  11. Paniklemeyi önlemek için bu konuda sık sık denemeler yapın.
  12. Evinizin elektrik, su ve gaz vanaları ve şalterlerinin yerlerini ve nasıl açılıp, kapanacağını öğrenin.
  13. Asansörlerin kapı yanlarına “Deprem Sırasında Kullanılmaz” levhası asın.
  14. Yüksek mobilya, kütüphane gibi eşyaları, aynaları, ısıtıcı cihazlarını devrilmeyecek şekilde duvara veya yere monte edin. (Evin iç duvarlarına) lamba, avize, tablo, biblo gibi eşyaları düşmeyecek şekilde yerleştirip, sabitleyin.
  15. Yataklarınızı cam ve dış duvarlardan ve yüksek eşyalardan uzakta yerleştirin.
  16. Kırılacak eşyalarınızı koyduğunuz dolaplarınızı (Mutfak dolabı vs.) kilitleyiniz.
  17. Yanıcı ve patlayıcı ve kimyasal maddelerin bulunduğu kapları kırılmayacak, dolayısıyla etrafa saçılmayacak şekilde saklayınız. Ağır kapları her zaman aşağıda ve kapalı dolaplarda bulundurun.
  18. Kaçış yollarında geçişi engelleyecek eşyalar bulundurmayın.
  19. Yatağın yanında terlik ve el feneri bulundurun.
  20. Aile fertlerinin bağlantı kuracağı şehir dışında bulunan bir akrabanızın ve arkadaşınızın adını, telefon numarasını ve adresini belirleyin ve ailede herkese verin.
  21. Evde bulunmadığınız zaman aileniz ve malvarlığınızı emniyete alacak düzenlemeleri komşularınızla birlikte yapın.
  22. Olağanüstü durumlarda kullanabileceğiniz, içinde; el feneri, pilli radyo, yedek piller, ilkyardım çantası, acil ilaçlar, mum, kibrit, kuru gıda, bisküvi, pet su ile mevsimlik giyecekler, önemli evrakların fotokopileri, aile fertlerinin özel ihtiyaçları bulunan bir çanta hazırlayınız.
  23. Afet acil haberleşmesini öğreniniz.

Yazı etiketi: , ,

Kategori: Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Kim ne dedi?

    1. Cok bilgi almis oldum cok Tesekurllar

    En son eklenen yazılar

    Gorgoda © 2025