Gorgoda Nedir? Kimdir?

Hac nasıl yapılır?

1. İfrad veya kıran haccı yapacaksan, geldiğin yöndeki mîkat yerinden ihrama girersin. Mîkat sınırları içerisinde oturuyorsan, bulunduğun yerden ihrama girersin. Temettu haccına niyetlenmişsen, umre yapmak için geldiğin yöndeki mîkat yerinden ihrama girersin. Zilhicce’nin 8. günü olan Terviye günü bulunduğun yerden, mümkünse boy abdesti alıp güzel koku süründükten sonra hac için ihrama girerek şöyle dersin: (( […]

Hac nasıl yapılır?
Hac nasıl yapılır?

1. İfrad veya kıran haccı yapacaksan, geldiğin yöndeki mîkat yerinden ihrama girersin. Mîkat sınırları içerisinde oturuyorsan, bulunduğun yerden ihrama girersin. Temettu haccına niyetlenmişsen, umre yapmak için geldiğin yöndeki mîkat yerinden ihrama girersin. Zilhicce’nin 8. günü olan Terviye günü bulunduğun yerden, mümkünse boy abdesti alıp güzel koku süründükten sonra hac için ihrama girerek şöyle dersin:

(( لَبَّيْكَ حَجًّا )) (Lebbeyke haccen)
“(Allahım!) Hac yapmaya niyet ettim.”

Ardından telbiye getir. Telbiye şöyledir:

(( لَبَّيْكَ اللَّهُمَّ لَبَّيْكَ، لَبَّيْكَ لاَ شَريِكَ لَكَ  لَبَّيْكَ،
إِنَّ الْحَمْدَ وَالنِّعْمَةَ لَكَ وَالْمُلْكَ، لاَ شَريِكَ لَكَ ))
(Lebbeykellâhumme lebbeyk.Lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk.İnnelhamde ven-ni’mete leke velmülk.Lâ şerîke lek. )
“Buyur Allah’ım buyur, emrine geldim.Buyur Allah’ım buyur.Senin hiçbir ortağın yoktur.Her türlü hamd, sanadır. Nimet de, mülk de senindir.Senin hiçbir ortağın yoktur.”

2. Daha sonra Mina’ya giderek orada öğle, ikindi, akşam, yatsı ve sabah namazlarını, dört rekâtlı olanları ikişer olmak üzere ve birleştirmeden vakitlerinde kılarsın.

3. Zilhicce’nin 9. günü güneş doğduktan sonra sükûnet ve vakar içerisinde Mina’dan Arafat’a hareket edersin. Müslüman kardeşlerine eziyet etmekten sakınman gerekir. Arafat’a varınca, öğle ile ikindi namazını orada bir ezân ve her biri için ayrı ayrı kamet getirerek öğle vaktinde birleştirerek kılarsın.Bu arada Arafat sınırları içerisinde bulunmaya çok dikkat etmelisin. Peygamber-sallallahu aleyhi ve sellem-’in sünnetine uyarak kıbleye yönelip ellerini kaldırır ve bol bol zikir ve duâ etmeye çalışırsın. Arafat’ın tamamı vakfe yeridir. Güneş batıncaya kadar Arafat sınırları içerisinde kalman gerekir.

4.Güneş batınca, telbiye getirerek  sükûnet ve vakar içerisinde Müzdelife’ye hareket edersin. Müslüman kardeş-lerine eziyet etmekten sakınman gerekir. Müzdelife’ye varınca, akşam ve yatsı namazını bir ezân ve her biri için ayrı ayrı kâmet getirerek akşamı üç, yatsıyı da iki rekât olarak kılarsın.Sabah namazını kılana kadar Müzdelife’de kalırsın. Ortalık iyice ağarınca sabah namazını orada kılarsın. Ardından Peygamber-sallallahu aleyhi ve sellem-’i örnek alıp kıbleye yönelerek ellerini kaldırır, bolca zikir ve duâ edersin.

5. Henüz güneş doğmadan telbiye getirerek Mina’ya yürürsün.Hacı, kadınlar ve âcizler gibi özür sahibi birisi ise, gece yarısından sonra Mina’ya yürümesinde bir sakınca yoktur. Bayramın birinci günü Akabe cemresine atmak için yanına Müzdelifeden (fiske taşı büyüklüğünde) 7 tane taş alırsın. Diğer taşları Mina’dan toplayabilirsin. Aynı şekilde, bayramın 1. günü Akabe cemresine atacağın 7 taşı Mina’dan almanda da bir sakınca yoktur.

6. Mina’ya vardığında sırasıyla şu üç şeyi yaparsın:
a) Mekke’ye daha yakın olan Akabe cemresine birbiri ardınca ve tekbir getirerek 7 tane taş atarsın.
b) Kurban kesmen gerekiyorsa, kurbanını kesersin. Etinden yersin ve fakirlere de yedirirsin.
c) (Kurbanını kestikten sonra) saçlarını kökünden kazıtır ya da kısaltırsın. Saçları kökünden kazıtmak daha fazîletlidir.Kadınlar ise, saçlarının ucundan (örgülü ise her örgüden) bir parmak boğumu kadar kısaltırlar.

Bu sayılanları sırayla yapmak daha fazîletlidir. Fakat bu sayılanlardan birisini öne, diğerini geriye almakta bir sakınca yoktur. Akabe cemresine taşları atıp saçını kökünden kazıttıktan veya kısalttıktan sonra ilk helâlliğe girmiş olursun ki artık elbiseni giyebilirsin. Eşinle birleşme dışındaki ihramın yasakları ortadan kalkar.

7. Daha sonra Mekke’ye giderek “ziyâret tavafı” olarak da bilinen “farz tavafı” yaparsın. Temettu haccı yapıyorsan, farz tavaftan sonra Safâ ile Merve arasında sa’y edersin. Kıran veya ifrad haccı yapmış, Kudûm tavafından sonra da sa’y etmişsen, tekrar sa’y etmen gerekmez. Bundan sonra ihramın yasakları ortadan kalkar ve artık eşinle birleşmen de sana helâl olur. Farz tavaf ile bu tavafın sa’yını cemreleri taşlama günleri olan teşrik günlerinden sonraya ertelemek de câizdir.

8. Farz tavaf ile bu tavafın sa’yını 1. gün tamamladıktan sonra tekrar Mina’ya döner ve bayramın 2. , 3. ve 4. günlerinin gecelerini orada geçirirsin. Bayramın 3. günü Mina’dan ayrılırsan da bir sakıncası yoktur.

9. Mina’da kaldığın 2 veya 3 gün süresince taşları zevâlden sonra atarsın. Taşlamaya ilk olarak Mekke’ye en uzak olan küçük cemreden başlarsın. Sonra orta cemreye, son olarak da Akabe cemresine arka arkaya ve tekbir getirerek yedi taş atarsın. Küçük ve orta cemreye taşları attıktan sonra kıbleye yönelerek ellerini kaldırır ve dilediğin şekilde Allah Teâlâ’ya duâ edersin. FakatAkabe cemresini taşladıktan sonra duâ için beklemezsin.

Mina’da sadece 2 gün kalacaksan, Teşrik günlerinin 2. günü güneş batmadan önce Mina’dan ayrılman gerekir. Güneş battıktan sonra Mina’dan ayrılamazsan cemreleri taşlamak için 3. gün de orada kalman gerekir. Ancak 3. gün de Mina’da kalman daha fazîletlidir.

Hasta ve âciz kimseler, cemreleri taşlamak için yerlerine başkalarını vekil tayin edebilirler. Vekil olan kimse, taşları kendisi adına attıktan sonra vekili olduğu kimse için de aynı yerden atar.

10. Hac işlerini bitirdikten sonra, ülkene dönmek istediğin zaman Kâbe’ye giderek Vedâ tavafını yaparsın. Vedâ tavafından ancak âdet ve loğusa halindeki kadınlar muaftırlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Kim ne dedi?

    1. Cok bilgi almis oldum cok Tesekurllar

    En son eklenen yazılar

    Gorgoda © 2025