Gorgoda Nedir? Kimdir?

Marmara Denizi

Tümü Türkiye sınırları içinde yer alan Akdeniz’e bağlı iç deniz. Marmara Denizi, İstanbul Boğazı’yla Karadeniz’e, Çanakkale Boğazı’yla da Akdeniz’e açılır. Denizin yüz ölçümü 11 350 km2, uzunluğu 278 km’dir. Marmara Denizi’nin en geniş yeri Silivri ile Kurşunlu (76 km) arasıdır. Fazla girintili çıkıntılı olmayan Marmara Denizi’nin Anadolu kıyılarında oluşturduğu başlıca girintiler, İzmit, Gemlik, Erdek ve […]

Tümü Türkiye sınırları içinde yer alan Akdeniz’e bağlı iç deniz. Marmara Denizi, İstanbul Boğazı’yla Karadeniz’e, Çanakkale Boğazı’yla da Akdeniz’e açılır. Denizin yüz ölçümü 11 350 km2, uzunluğu 278 km’dir. Marmara Denizi’nin en geniş yeri Silivri ile Kurşunlu (76 km) arasıdır.

Fazla girintili çıkıntılı olmayan Marmara Denizi’nin Anadolu kıyılarında oluşturduğu başlıca girintiler, İzmit, Gemlik, Erdek ve Bandırma körfezleridir. Marmara’da en derin noktalar, doğuda Adaların (İmralı Adası ve Marmara Adaları) hemen güneyindeki 1238 metreye inen çukurdur.

Marmara’nın yüzey suları Ege Denizi ve Akdeniz’e göre daha az tuzludur. Ortalama tuzluluk oranı binde 22’dir. Bu suların sıcaklığı yazın 24-26 °C, kışın ise 7-9 °C arasında değişir. Marmara Denizi’nde gelgit olayı nedeniyle önemli bir düzey değişikliği görülmez. Ancak şiddetli rüzgârların neden olduğu fırtınalar, yüksekliği bir metreye yükselen dalgalara neden olur.

Marmara Denizi son yıllarda yoğun bir kirlenme altındadır. Bu durum turizmi olumsuz yönde etkilediği gibi İzmit Körfezi’ni de hızla ölü bir denize dönüştürmektedir. Eskiden yüzü aşkın balık türünün yaşadığı Marmara’da bugün çok daha az balık türü yaşayabilmektedir.

Marmara Denizine Dökülen Akarsular

Marmara denizine dökülen akarsuların tamamı Türkiye sınırlan içinden doğar. Yer şekillerine bağlı olarak, bu denize dökülen akarsuların boylan kısa, havzaları dardır. Bu akarsulardan en önemlisi Susurluk (Simav)’tur. Susurluk; Kuş Golü’nden gelen Koca-çay ile Ulubat Golü’nden gelen Mustafa Kemalpaşa ve Nilüfer çaylarının birleşmesiyle oluşur. Susurluk, Güney Marmara sularının büyük bir kısmını toplar. Marmara denizine dökülen diğer akarsular; Gönen ve Biga çaylarıdır.

Yazı etiketi:

Kategori: Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Kim ne dedi?

    1. Cok bilgi almis oldum cok Tesekurllar

    En son eklenen yazılar

    Gorgoda © 2025