Morina

MorinaGadidae ailesinden Atlantik morinası (Gadus morhua) ve Pasifik morinası (Gadus macrocephalus) türünün ortak adı. Atlantik morinası, Atlas Okyanusu’nun kuzey kesimlerinde, genellikle dibe yakın sularda yaşar. Vücudunda koyu benekler, sırtında üç yüzgeç, anüs bölgesinde iki yüzgeç, alt çenesinde bir bıyık bulunur. Renkleri yeşilimsi ya da grimsi olabileceği gibi kahverengi ya da siyaha yakın tonlarda da olabilir. Bazıları mat ya da parlak kırmızıdır. En büyüklerinin ağırlığı 90 kg’yi, uzunluğu 1,8 m’yi aşsa da genelinin ağırlığı 12 kg’nin altındadır.

Morinalar öteki balıklar ve omurgasızlarla beslenir. Japonya’da tara adıyla bilinen Pasifik morinası Büyük Okyanus’un kuzey kesimlerinde yaşar. Uzunluğu 75 cm olan bu türün benekli ve kahverengimsi vücudunda beyaz bir yan çizgi görülür. İki tür de eti, karaciğerinden elde edilen yağı ve çeşitli yan ürünleri için avlanmaktadır.