Gorgoda Nedir? Kimdir?

Radyografik Test

Radyografik test iki şekilde yapılır. Bunlar Gama ışınları testi ve X-ışınları testidir. X-ışınlarıX-ışınları küçük dalga boylu ,nüfuz etme özelliği yüksek olan ışınlardır. Bu ışınlar özel vakumlu tüpler içinde bulunan flamentele uygulanan yüksek gerilim sonrasında hareket eden balans elektronlarının karşıda bulunan hedef metale çarpmasıyla açığa çıkmaktadır. Bu mantıkla tıpta çekilen röntgen filmleri imalatı tamamlanmış kaynak döküm […]

Radyografik test iki şekilde yapılır. Bunlar Gama ışınları testi ve X-ışınları testidir.

X-ışınları
X-ışınları küçük dalga boylu ,nüfuz etme özelliği yüksek olan ışınlardır. Bu ışınlar özel vakumlu tüpler içinde bulunan flamentele uygulanan yüksek gerilim sonrasında hareket eden balans elektronlarının karşıda bulunan hedef metale çarpmasıyla açığa çıkmaktadır. Bu mantıkla tıpta çekilen röntgen filmleri imalatı tamamlanmış kaynak döküm ürünlerin filmleri çekilerek göz ile görmediğimiz iç yapıda bulunan hatalar tespit edilir. Radyasyondan dolayı işlem koruyucu ortamda yapılır. Test edilecek malzemenin kalınlığına göre uygulanacak gerilim ve süre tablodan bakılır.

Radyografik Test
Radyografik Test

Gama ışınları
X- ışınlarına göre daha küçük dalga boyuna sahip bu ışınlar radyum, kobalt-60 ve iridyum gibi radyo aktif elementlerden elde edilir. Daha derine işleme özeliğine sahiptirler. X-ışınlarında olduğu gibi test edilecek malzemenin filmi çekilir ve yorumlanır. Radyasyondan dolayı gerekli önlem alınmalıdır. Sabit bir mekana ihtiyaç yoktur. Portatiftir ve elektrik ihtiyacı yoktur. Taşına bilir olduğundan çevrede gerekli önlemler alınmak kaydıyla rahatlıkla kullanılır.

X-Işınları görünür ışık gibi bir tür elektromanyetik dalgadır. Bu sebeple de görünür ışığın sahip olduğu tüm özelliklere sahiptir. Görünür ışık ile X ışınınını birbirinden ayıran onların enerjileri yani dalga boylarıdır.

X ışının dalga boyu, görünür ışığın dalga boyundan yaklaşık 1/10.000 oranında daha düşüktür. Sahip olduğu yüksek enerji X ışınının, görünür ışığın aksine, malzeme içerisine nüfuz etmesine olanak sağlar. Bu sayede, X ışını tıptan metal endüstrisine birçok alanda kullanılmaktadır. Aşağıdaki şekil X ışınlarının diğer elektromanyetik dalgalara göre yerini göstermektedir.

Test, ASNT-TC-1A ve EN 473 Standartlarına uygun olarak ve Sertifika sahibi tecrübeli personel gözetiminde gerçekleştirilir.

Yazı etiketi: , ,

Kategori: Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Kim ne dedi?

    1. Cok bilgi almis oldum cok Tesekurllar

    En son eklenen yazılar

    Gorgoda © 2024